BESLENME |
HEM111 |
1 |
2 |
0 |
2,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
Türkçe , Türkçe |
Dersin Türü |
Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
Dr. Öğr. Üyesi OZAN ALDEMİR |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, beslenmenin tanımı ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamak, besin grupları ve besin öğelerini tanımaktır. Ayrıca yeterli ve dengelinin nasıl gerçekleşmesi gerektiği öğrenilerek beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri ortaya konabilecektir. Çeşitli hastalıkların önlenmesinde beslenmenin etkisi tartışılabilecek, bütün bu öğrenilenler kapsamında Türkiye’deki ve Dünya’daki beslenme sorunları değerlendirilebilecektir. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Knows the principles of nutrition. |
|
|
|
1 |
Beslenme ve diyet ilgili kavramları ifade edebilir. |
Anlatım, Soru-cevap, Problem Çözme, Örnek Olay |
Sınav |
2, 3, 5, 6 |
2 |
Yeterli ve dengeli beslenmeyi tanımlayabilir. |
Anlatım, Soru-cevap, Problem Çözme |
Performans Ödevi |
5, 7, 13 |
2 |
Understands nutrients and the concept of adequate and balanced nutrition. |
|
|
|
3 |
Performs follow-up for patients receiving parenteral and enteral nutrition. |
|
|
|
3 |
Temel besin öğelerini sınıflandırır. Sindirimi konusunda bilgi sahibi olur. |
Soru-cevap, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma |
Sınav |
3, 11 |
4 |
Özel durumlarda beslenme ile ilgili kavramları açıklayabilir. |
Soru-cevap, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Örnek Olay |
Kısa cevaplı sorular |
3, 6 |
4 |
Understands nutrition in diseases and special conditions. |
|
|
|
5 |
Describes proteins, their metabolism, and diseases related to proteins and amino acids. |
|
|
|
5 |
Türkiye’de ve Dünya’da bulunan beslenme sorunlarını açıklayabilir. |
Anlatım, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma |
Sınav |
6, 11 |
6 |
|
Anlatım, Soru-cevap, Problem Çözme |
Sınav |
3, 6, 8 |
6 |
Describes vitamins and diseases related to vitamins. |
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Yeterli, dengeli ve sürdürülebilir beslenme kavramları. Besin ögeleri, karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki yeri ve önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri. Türkiye ve Dünyada görülen beslenme sorunları. Sağlıklı yaşam ve beslenme ilişkisi. |
Kaynaklar |
1- Genel Beslenme, Prof. Dr. Ayşe Baysal. Hatiboğlu Yayınevi, 2018
2- Beslenme, Ergin Sencer – Yusuf Orhan. İstanbul Medikal Yayıncılık, 2008.
3- Temel Beslenme- Dr. Hasan Basri Savaş, İstanbul Tıp Kitapevleri, 2021 |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Ders tanıtımı ve oryantasyon |
|
1 . Hafta |
Course introduction and orientation. |
|
2 . Hafta |
Nutrition principles and Proteins. |
|
2 . Hafta |
Beslenme ilkeleri ve Proteinler |
|
3 . Hafta |
Beslenme ilkeleri ve Proteinler |
|
3 . Hafta |
Nutrition principles and Proteins. |
|
4 . Hafta |
Inorganic nutrients and Energy metabolism. |
|
4 . Hafta |
İnorganik Besinler ve Enerji metabolizması |
|
5 . Hafta |
Hafta Besin Grupları,Nütrigenetik |
|
5 . Hafta |
Nutrient Groups, Nutrigenetics. |
|
6 . Hafta |
Nutrition in diseases. |
|
6 . Hafta |
Hastalıklarda Beslenme |
|
7 . Hafta |
Hastalıklarda Beslenme |
|
7 . Hafta |
Nutrition in diseases. |
|
8 . Hafta |
Midterm exam. |
|
8 . Hafta |
Ara Sınav |
|
9 . Hafta |
Hastalıklarda Beslenme |
|
9 . Hafta |
Nutrition in diseases. |
|
10 . Hafta |
Nutrition in diseases. |
|
10 . Hafta |
Hastalıklarda Beslenme |
|
11 . Hafta |
Özel Durumlarda Beslenme |
|
11 . Hafta |
Nutrition in special conditions. |
|
12 . Hafta |
Nutrition in special conditions. |
|
12 . Hafta |
Özel Durumlarda Beslenme |
|
13 . Hafta |
Enteral Paranteral Beslenme |
|
13 . Hafta |
Enteral and parenteral nutrition. |
|
14 . Hafta |
Enteral and parenteral nutrition. |
|
14 . Hafta |
Enteral Paranteral Beslenme |
|
15 . Hafta |
Dersin değerlendirilmesi |
|
15 . Hafta |
Course evaluation. |
|
16 . Hafta |
Final Sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Ara sınav |
1 |
30 |
Performans Ödevi |
0 |
0 |
Kısa cevaplı sorular |
0 |
0 |
Dönem sonu sınav |
0 |
0 |
|
1 |
5 |
|
1 |
15 |
|
0 |
0 |
|
1 |
50 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3 |
30 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Ara sınav |
1 |
1 |
0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi |
0 |
0 |
0 |
Kısa cevaplı sorular |
0 |
0 |
0 |
Performans Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Dönem sonu sınav |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
16 |
2 |
32 |
|
2 |
2 |
4 |
|
5 |
1 |
5 |
|
8 |
2 |
16 |
|
0 |
16 |
0 |
Toplam İş Yükü |
60 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Has up-to-date theoretical and applied knowledge specific to the field of nursing.
|
|
|
|
X |
|
2 |
Has the knowledge and skills to access scientific and current information specific to the field of nursing, and to evaluate the accuracy, validity and reliability of the information.
|
|
|
|
|
X |
3 |
Provides culturally sensitive nursing care to the individual, family and society with a holistic and systematic approach, using theoretical, evidence-based and applied knowledge in the field of nursing, evaluates and records the effect of the care given.
|
|
|
|
|
X |
4 |
Uses information and care technologies in nursing education, practice, research and management.
|
|
X |
|
|
|
5 |
Respects human rights and dignity in nursing education, practice, research and management and acts in accordance with relevant legislation, professional values and ethical principles.
|
|
X |
|
|
|
6 |
It works collaboratively with members of the healthcare team and other disciplines.
|
|
|
|
X |
|
7 |
Fulfills the responsibility of producing scientific knowledge specific to nursing by taking part in research.
|
|
X |
|
|
|
8 |
It leads innovation and change by taking responsibility in activities that will contribute to the development of nursing services and the nursing profession.
|
X |
|
|
|
|
9 |
Leads organizational structures and systems in the delivery and development of safe and quality health care.
|
X |
|
|
|
|
10 |
Uses at least one foreign language at a level to reach scientific information and communicate effectively.
|
X |
|
|
|
|
11 |
She adopts a lifelong learning approach in her personal and professional development. |
|
X |
|
|
|
12 |
With her professional identity, she sets an example for her colleagues and society. |
X |
|
|
|
|
13 |
Uses critical thinking skills and scientific problem solving approach in professional practice.
|
X |
|
|
|
|
|