HALK SAĞLIĞI |
ECZ106 |
2 |
2 |
0 |
3,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
Türkçe |
Dersin Türü |
Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
|
Dersin Amacı |
Halk sağlığı yaklaşımını, çalışma alanlarını ve sağlık sorunlarına halk sağlığı bakış açısını tartışır. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Will be able to discuss the basic concepts related to the branch of public health. |
|
|
|
1 |
Halk sağlığı branşına ilişkin temel kavramları tartışabilir. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 5, 9 |
2 |
Sağlıklı olmak ve sağlığı geliştirmek için gereken koşulları açıklayabilir. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 5, 9 |
2 |
Explain the conditions necessary to be healthy and improve health. |
|
|
|
3 |
Interpret the country's public health programs carried out within the scope of primary health services. |
|
|
|
3 |
Temel sağlık hizmetleri kapsamında yürütülen ülke halk sağlığı programlarını yorumlayabilir. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 5, 9 |
4 |
Toplumdaki özel grupların önemli/öncelikli sağlık sorunlarını halk sağlığı bakış açısıyla yorumlayabilir. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 5, 9 |
4 |
Will be able to interpret the important/priority health problems of special groups in the society from a public health perspective. |
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Bu dersin içeriği; Sağlık ve temel sağlık hizmetleri kavramı, Halk sağlığının temel felsefesi, kapsamı ve ilkeleri, Sağlıklı beslenme ve fiziksel egzersiz, Toplumun beslenme durumunun iyileştirilmesi, Üreme sağlığı ve aile planlaması, Kadın sağlığı, Bulaşıcı hastalıklar, Çocuk sağlığı, Çocuk sağlığı, Yaşlı sağlığı , Kronik hastalıklar, Ruh ve toplum sağlığı, Meslek ve çevre sağlığı, Genel inceleme ve tartışma. |
Kaynaklar |
1-Sabahat Tezcan, Epidemiyoloji: Tıbbi Araştırmaların Yöntembilimi
2-Çağatay Güler, Levent Akın; Halk Sağlığı
3-Avrupa ve Dünya Sağlık Raporları
4-Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Stratejik Planları |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Sağlık ve temel sağlık hizmetleri kavramı |
|
1 . Hafta |
Health and primary health care concept |
|
2 . Hafta |
The basic philosophy, scope and principles of the public health branch |
|
2 . Hafta |
Halk sağlığı branşının temel felsefesi, kapsamı ve ilkeleri |
|
3 . Hafta |
Sağlıklı beslenme ve spor |
|
3 . Hafta |
Healthy eating and sports |
|
4 . Hafta |
Improving nutritional status |
|
4 . Hafta |
Beslenme durumunun iyileştirilmesi |
|
5 . Hafta |
Üreme sağlığı/aile planlaması |
|
5 . Hafta |
Reproductive health/family planning |
|
6 . Hafta |
women's health |
|
6 . Hafta |
Kadın sağlığı |
|
7 . Hafta |
Bulaşıcı hastalıklar |
|
7 . Hafta |
Infectious diseases |
|
8 . Hafta |
Midterm exam |
|
8 . Hafta |
Ara sınav |
|
9 . Hafta |
Çocuk sağlığı |
|
9 . Hafta |
child health - I |
|
10 . Hafta |
child health - II |
|
10 . Hafta |
Çocuk sağlığı |
|
11 . Hafta |
Yaşlı sağlığı |
|
11 . Hafta |
Elderly Health |
|
12 . Hafta |
chronic diseases |
|
12 . Hafta |
Kronik hastalıklar |
|
13 . Hafta |
Ruh sağlığı ve sosyal sağlık |
|
13 . Hafta |
Mental health and social health |
|
14 . Hafta |
Environment and occupational health |
|
14 . Hafta |
Çevre ve iş sağlığı |
|
15 . Hafta |
Genel tekrar ve tartışma |
|
15 . Hafta |
General review and discussion |
|
16 . Hafta |
Yarıyıl sonu sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Yarıyıl içi Çalışmaları |
1 |
20 |
Ara sınav |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
5 |
|
0 |
0 |
|
1 |
60 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
3 |
15 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2 |
20 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) |
1 |
1 |
1 |
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
0 |
0 |
0 |
Yarıyıl içi çalışmaları |
0 |
0 |
0 |
Ara sınav |
0 |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
3 |
3 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
3 |
3 |
9 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
14 |
14 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
2 |
28 |
|
1 |
8 |
8 |
|
1 |
12 |
12 |
|
1 |
14 |
14 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
90 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczacılıkla ilgili bilimsel bilgiyi elde etme ve değerlendirme konusunda her türlü ileri teknolojiyi kullanır. |
X |
|
|
|
|
2 |
Her türlü İlaç hammaddesi ve ilaç taşıyıcı sistemleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. |
X |
|
|
|
|
3 |
Eczacılıkla ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplin ilgilileri ile işbirliği yapar. |
|
|
|
X |
|
4 |
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgisini kullanır ve akılcı ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. |
X |
|
|
|
|
5 |
Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda yetkinlik kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. |
|
|
|
X |
|
6 |
Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel verileri kullanarak çözüm üretir. |
X |
|
|
|
|
7 |
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
8 |
Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
9 |
Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve diğer meslek grupları ile işbirliği içinde sorumluluk alır. |
|
|
|
X |
|
10 |
Yaşam boyu öğrenmeyi benimser ve gelişime açıktır. |
X |
|
|
|
|
11 |
Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek edindiği bilgi ve becerileri değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
12 |
Mesleği ile ilgili uygulamalarını belgeler ve kayıt tutar. |
X |
|
|
|
|
13 |
İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. |
X |
|
|
|
|
14 |
Yabancı dili eczacılıkla ilgili yenilikleri izlemede ve iletişim kurabilmede kullanır. |
X |
|
|
|
|
15 |
Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. |
X |
|
|
|
|
16 |
İlaç hammaddelerinin elde edilmesi, ilaç şekillerinin tasarlanması ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. |
X |
|
|
|
|
17 |
İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. |
X |
|
|
|
|
18 |
Mesleki olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
X |
|
|
|
|
|