BİYOKİMYA |
ECZ209 |
3 |
3 |
0 |
4,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
Dr. Öğr. Üyesi ESRA ACAR |
Dersin Amacı |
İnsan organizmasındaki organik moleküllerin ve elementlerin tanınması, bunların metabolizmalarının ve enerji oluşumunun açıklanması, metabolizmaları kontrol eden sistemlerin ilişkilendirilmesi, metabolizmalarla ilgili patolojik durumların örneklendirilmesidir. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Compares the structure of blood and important macro and micro molecules for the organism. |
|
|
|
1 |
Kanın ve organizma için önemli makro ve mikro moleküllerin yapısını karşılaştırır. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 6 |
2 |
Makro ve mikro moleküllerin organizmadaki fonksiyonlarını bilir. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 6 |
2 |
Knows the functions of macro and micro molecules in the organism. |
|
|
|
3 |
Evaluates the laboratory results of macro and micro molecules. |
|
|
|
3 |
Makro ve mikro moleküllerin laboratuar sonuçlarını değerlendirir. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 6 |
4 |
Vücut sıvılarının birbiri ile ilişkisini karşılaştırabilir. |
Anlatım |
Gözlem |
3, 6 |
4 |
Can compare the relationship of body fluids with each other. |
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Bu ders; Biyokimyaya giriş - Atomun yapısı,Proteinler,Enzimler- Metabolizmanın yapısı,Katabolizma,Karbohidratlar,Karbonhidrat Metabolizması,Lipidler,Lipidlerin Metabolizması,Protein metabolizması,Anabolizma ve Kontrolü,Anabolizma ve Kontrolü,Hormonlar,Hormonlar,Vitaminler ve Mineraller; konularını içermektedir. |
Kaynaklar |
Eczacılık Fakültesi Öğrencileri için Biokimya Dersleri Prof. Dr. Ayşa Can, Prof. Dr. Nuriye Akev İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2008 (2. Baskı) |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Yaşamın moleküler anlamı |
|
1 . Hafta |
Molecular meaning of life |
|
2 . Hafta |
Biochemical view of blood |
|
2 . Hafta |
Biyokimyasal yönden kana bakış |
|
3 . Hafta |
Karbohidratların yapısı ve metabolizması |
|
3 . Hafta |
Structure and metabolism of carbohydrates |
|
4 . Hafta |
Evaluation of carbohydrates in the biochemistry laboratory |
|
4 . Hafta |
Biyokimya laboratuarında karbonhidratların değerlendirilmesi |
|
5 . Hafta |
Lipidlerin yapısal özellikleri ve metabolizması |
|
5 . Hafta |
Structural features and metabolism of lipids |
|
6 . Hafta |
Evaluation of lipids in the biochemistry laboratory |
|
6 . Hafta |
Biyokimya laboratuarında lipidlerin değerlendirilmesi |
|
7 . Hafta |
Ateroskleroza biyokimyasal yaklaşım |
|
7 . Hafta |
Biochemical approach to atherosclerosis |
|
8 . Hafta |
Midterm Exam |
|
8 . Hafta |
Ara sınav |
|
9 . Hafta |
Proteinlerin yapısı ve amino asidler |
|
9 . Hafta |
Structure of proteins and amino acids |
|
10 . Hafta |
Evaluation of proteins and amino acids in the biochemistry laboratory |
|
10 . Hafta |
Proteinler ve amino asidlerin biyokimya laboratuarında değerlendirilmesi |
|
11 . Hafta |
Vitaminler |
|
11 . Hafta |
vitamins |
|
12 . Hafta |
Enzymes and laboratory evaluation |
|
12 . Hafta |
Enzimler ve laboratuar değerlendirilmesi |
|
13 . Hafta |
Hormonlar ve laboratuar değerlendirilmesi |
|
13 . Hafta |
Hormones and laboratory evaluation |
|
14 . Hafta |
Minerals and laboratory evaluation |
|
14 . Hafta |
Mineraller ve laboratuar değerlendirilmesi |
|
15 . Hafta |
Vücut sıvıları ve idrar |
|
15 . Hafta |
Body fluids and urine |
|
16 . Hafta |
Yarıyıl sonu sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Yarıyıl içi Çalışmaları |
1 |
20 |
Ara sınav |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
5 |
|
0 |
0 |
|
1 |
60 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
3 |
15 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2 |
20 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) |
1 |
0 |
1 |
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
0 |
0 |
0 |
Yarıyıl içi çalışmaları |
0 |
0 |
0 |
Ara sınav |
0 |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
3 |
3 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
3 |
3 |
9 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
1 |
14 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
3 |
42 |
|
1 |
16 |
16 |
|
1 |
20 |
20 |
|
14 |
1 |
14 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
120 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczacılıkla ilgili bilimsel bilgiyi elde etme ve değerlendirme konusunda her türlü ileri teknolojiyi kullanır. |
X |
|
|
|
|
2 |
Her türlü İlaç hammaddesi ve ilaç taşıyıcı sistemleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. |
X |
|
|
|
|
3 |
Eczacılıkla ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplin ilgilileri ile işbirliği yapar. |
|
|
|
X |
|
4 |
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgisini kullanır ve akılcı ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. |
X |
|
|
|
|
5 |
Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda yetkinlik kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
6 |
Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel verileri kullanarak çözüm üretir. |
|
|
|
X |
|
7 |
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
8 |
Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
9 |
Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve diğer meslek grupları ile işbirliği içinde sorumluluk alır. |
X |
|
|
|
|
10 |
Yaşam boyu öğrenmeyi benimser ve gelişime açıktır. |
X |
|
|
|
|
11 |
Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek edindiği bilgi ve becerileri değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
12 |
Mesleği ile ilgili uygulamalarını belgeler ve kayıt tutar. |
X |
|
|
|
|
13 |
İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. |
X |
|
|
|
|
14 |
Yabancı dili eczacılıkla ilgili yenilikleri izlemede ve iletişim kurabilmede kullanır. |
X |
|
|
|
|
15 |
Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. |
X |
|
|
|
|
16 |
İlaç hammaddelerinin elde edilmesi, ilaç şekillerinin tasarlanması ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. |
X |
|
|
|
|
17 |
İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. |
X |
|
|
|
|
18 |
Mesleki olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
X |
|
|
|
|
|