ORGANİK KİMYA-I |
ECZ201 |
3 |
3 |
0 |
5,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
|
Dersin Amacı |
Canlı organizmada meydana gelen kimyasal reaksiyonları ve ilaç sentezinde kullanılan reaksiyonları kimyasal açıdan değerlendirmek. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Distinguish alkanes, alkenes, alkynes. |
|
|
|
1 |
Alkanları, alkenleri, alkinleri ayırt eder. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
2 |
Alkolleri, fenolleri ve eterleri örnekler. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
2 |
Examples alcohols, phenols and ethers. |
|
|
|
3 |
Recognize alkyl halides. |
|
|
|
3 |
Alkil halojenürleri tanır. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
4 |
Eliminasyon reaksiyonlarını gösterir. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
4 |
Indicates elimination reactions. |
|
|
|
5 |
It shows the substitution reactions. |
|
|
|
5 |
Sübstitüsyon reaksiyonlarını gösterir. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
6 |
Rearanjman reaksiyonlarını gösterir. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
6 |
Shows rearrangement reactions. |
|
|
|
7 |
Explain the mechanisms of organic reactions. |
|
|
|
7 |
Organik reaksiyonlara ait mekanizmaları açıklar. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
8 |
Yapı izomerisini açıklar. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
8 |
Explain the structural isomerism. |
|
|
|
9 |
Explain functional group isomerism. |
|
|
|
9 |
Fonksiyonel grup izomerisini açıklar. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
10 |
Geometrik izomeriyi tanımlar. |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
10 |
Defines geometric isomerism. |
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Bu kursun içeriği; Karbonun özellikleri, atom ve bağ teorileri, karbon-karbon bağlarının oluşumu ve özellikleri, karbonheteroatom bağları, Reaktivite ve mekanizma, elektrofiller, nükleofiller ve özellikleri, asitlik ve bazlık, Organik bileşiklerin isimlendirilmesi, İsimlendirme kuralları, Alkanlar, sikloalkanlar, yapısal izomerizm , Alkenler, alkinler, alken izomerizmi, Alkollerin, eterlerin, alkil halojenürlerin ve kükürt içeren bileşiklerin genel özellikleri, Kiralite ve stereoizomerizm, Aromatiklik ve aromatik reaksiyonların özellikleri, Karbonil grubu, aldehitler ve ketonların genel özellikleri, Karboksilik asitlerin genel özellikleri ve türevleri, Aminlerin genel özellikleri, Biyolojik ve polimer bileşikleri. |
Kaynaklar |
Fessenden, R.J., Fessenden, J.S. and Logue, M.W. (2001) Organik Kimya. Güneş Kitabevi, Ankara. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Karbonun özellikleri, atom teorileri, bağ teorileri |
|
1 . Hafta |
Properties of carbon, atomic theories, bond theories |
|
2 . Hafta |
Carbon-carbon bonds, formation and properties of carbon-heteroatom bonds |
|
2 . Hafta |
Karbon-karbon bağları, karbon-heteroatom bağlarının oluşumu ve özellikleri |
|
3 . Hafta |
Organik yapı |
|
3 . Hafta |
organic structure |
|
4 . Hafta |
Reactivity and mechanism |
|
4 . Hafta |
Reaktivite ve mekanizma |
|
5 . Hafta |
Elektrofiller ve nükleofiller |
|
5 . Hafta |
Electrophiles and nucleophiles |
|
6 . Hafta |
Characteristics of electrophilic and nucleophilic reactions |
|
6 . Hafta |
Elektrofilik ve nükleofilik reaksiyonların özellikleri |
|
7 . Hafta |
Organik bileşiklerin isimlendirilmesi |
|
7 . Hafta |
Nomenclature of organic compounds |
|
8 . Hafta |
Midterm Exam |
|
8 . Hafta |
Ara sınav |
|
9 . Hafta |
Alkanlar, yapısal izomeri kavramı |
|
9 . Hafta |
Alkanes, the concept of its structural isomer |
|
10 . Hafta |
Carbocyclic ring systems |
|
10 . Hafta |
Karbosiklik halka sistemleri |
|
11 . Hafta |
Alkenler, geometrik izomeri, alkinler |
|
11 . Hafta |
Alkenes, geometric isomer, alkynes |
|
12 . Hafta |
Alkyl halides |
|
12 . Hafta |
Alkil halojenürler |
|
13 . Hafta |
Alkoller |
|
13 . Hafta |
Alcohols |
|
14 . Hafta |
Sulfur compounds |
|
14 . Hafta |
Kükürtlü bileşikler |
|
15 . Hafta |
Stereoisomerism |
|
15 . Hafta |
Stereoisomerism |
|
16 . Hafta |
Yarıyıl sonu sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Yarıyıl içi Çalışmaları |
1 |
20 |
Ara Sınav |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
5 |
|
0 |
0 |
|
1 |
60 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
3 |
15 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2 |
20 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) |
1 |
1 |
1 |
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
0 |
0 |
0 |
Yarıyıl içi çalışmaları |
0 |
0 |
0 |
Ara sınav |
0 |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
3 |
3 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
3 |
3 |
9 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
1 |
14 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
3 |
42 |
|
1 |
16 |
16 |
|
1 |
20 |
20 |
|
14 |
1 |
14 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
120 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczacılıkla ilgili bilimsel bilgiyi elde etme ve değerlendirme konusunda her türlü ileri teknolojiyi kullanır. |
X |
|
|
|
|
2 |
Her türlü İlaç hammaddesi ve ilaç taşıyıcı sistemleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. |
X |
|
|
|
|
3 |
Eczacılıkla ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplin ilgilileri ile işbirliği yapar. |
|
|
|
|
X |
4 |
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgisini kullanır ve akılcı ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. |
X |
|
|
|
|
5 |
Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda yetkinlik kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
6 |
Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel verileri kullanarak çözüm üretir. |
X |
|
|
|
|
7 |
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
8 |
Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
9 |
Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve diğer meslek grupları ile işbirliği içinde sorumluluk alır. |
X |
|
|
|
|
10 |
Yaşam boyu öğrenmeyi benimser ve gelişime açıktır. |
X |
|
|
|
|
11 |
Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek edindiği bilgi ve becerileri değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
12 |
Mesleği ile ilgili uygulamalarını belgeler ve kayıt tutar. |
X |
|
|
|
|
13 |
İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. |
X |
|
|
|
|
14 |
Yabancı dili eczacılıkla ilgili yenilikleri izlemede ve iletişim kurabilmede kullanır. |
X |
|
|
|
|
15 |
Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. |
X |
|
|
|
|
16 |
İlaç hammaddelerinin elde edilmesi, ilaç şekillerinin tasarlanması ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. |
X |
|
|
|
|
17 |
İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. |
X |
|
|
|
|
18 |
Mesleki olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
X |
|
|
|
|
|