Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
MİKROBİYOLOJİ-İMMÜNOLOJİ ECZ203 3 4 0 5,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili Türkçe
Dersin Türü Lisans
Dersin sorumlusu(ları) Dr. Öğr. Üyesi ÖZGÜN ÖYKÜ ÖZDEMİR
Dersin Amacı İnsanlarda hastalığa neden olan mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak, bulaşma yolları ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak, neden oldukları hastalıkların özelliklerini ve hastalık oluşum mekanizmalarını değerlendirmek.
Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Classifies microorganisms.
1 Mikroorganizmaları sınıflandırır. Anlatım Gözlem 6, 9
2 Mikroorganizma morfolojisini betimler. Anlatım Gözlem 6, 9
2 Describes the morphology of microorganisms.
3 Explain the genetics of microorganisms.
3 Mikroorganizma genetiğini açıklar. Anlatım Gözlem 6, 9
4 Mikroorganizma fizyolojisi ve metabolizmasını açıklar. Anlatım Gözlem 6, 9
4 Explain the physiology and metabolism of microorganisms.
5 Describe the transmission routes of microorganisms.
5 Mikroorganizmaların bulaşma yollarını tasvir eder. Anlatım Gözlem 6, 9
6 Sterilizasyon şekillerini örnekler. Anlatım Gözlem 6, 9
6 Examples of sterilization forms.
7 Explains the ways of disinfection.
7 Dezanfeksiyon yollarını açıklar. Anlatım Gözlem 6, 9
8 Antimikrobiyal kemoterapi şekillerini gösterir. Anlatım Gözlem 6, 9
8 Shows forms of antimicrobial chemotherapy.
9 Explains immunity and immune response.
9 İmmünite ve immün cevabı açıklar. Anlatım Gözlem 6, 9
10 Konağın immünolojik özelliklerini açıklar. Anlatım Gözlem 6, 9
10 Explain the immunological characteristics of the host.
11 Defines vaccines and immune serums.
11 Aşılar ve bağışıklık serumlarını tanımlar. Anlatım Gözlem 6, 9
12 Bakteriler ve yaptığı hastalıkları tanımlar. Anlatım Gözlem 6, 11
12 Defines bacteria and their diseases.
13 Defines viruses and their diseases.
13 Virüsler ve yaptığı hastalıkları tanımlar. Anlatım Gözlem 6, 9
14 Mantarlar ve yaptığı hastalıkları tanımlar. Anlatım Gözlem 6, 11
14 Defines fungi and their diseases.
15 Defines parasites and their diseases.
15 Parazitler ve yaptığı hastalıkları tanımlar. Anlatım Gözlem 9, 12
Dersin İçeriği
İmmün sistemin genel yapısı ve fonksiyonları, nonspesifik ve spesifik immünite ve bileşenleri, antijenin tanımlanması, mikroorganizmaların antijenik molekülleri, antikorların yapısı ve özellikleri, antijenlerin işlenmesi ve sunumu öğretilir.
Kaynaklar
Madigan, M., Martinko, J.M., Dunlap, P.V., Clark, D.V. Brock Biology of Microorganisms.Pearson Education, 2009. Bilgehan, H.Temel Mikrobiyoloji ve Bağışıklık Bilimi.Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi, 2002. Tunail, N. Mikrobiyoloji. Palme Yayıncılık, 2009. Özgüven T. Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji. Güneş Tıp Kitabevi, 2008.
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
1 . Hafta Mikrobiyoloji tarihi, mikrobiyolojinin önemi
1 . Hafta History of microbiology, importance of microbiology
2 . Hafta Classification of microorganisms
2 . Hafta Mikroorganizmaların sınıflandırılması
3 . Hafta Mikroorganizmaların morfolojisi
3 . Hafta Morphology of microorganisms
4 . Hafta Microorganism reproduction, microbial genetics, microbial metabolism
4 . Hafta Mikroorganizma üreme, mikrobiyal genetik, mikrobiyal metabolizma
5 . Hafta Sterilizasyon ve dezenfeksiyon
5 . Hafta Sterilization and disinfection
6 . Hafta antimicrobial chemotherapy - I
6 . Hafta Antimikrobiyal kemoterapi - I
7 . Hafta Antimikrobiyal kemoterapi - II
7 . Hafta antimicrobial chemotherapy - II
8 . Hafta Midterm exam
8 . Hafta Ara sınav
9 . Hafta Normal flora
9 . Hafta Normal flora
10 . Hafta Bacterial infectious agents
10 . Hafta Bakteriyal enfeksiyon etkenleri
11 . Hafta Fungal enfeksiyon etkenleri
11 . Hafta Fungal infectious agents
12 . Hafta Viral and parasitic infectious agents, microbial diagnosis
12 . Hafta Viral ve paraziter enfeksiyon etkenleri, mikrobiyal tanı
13 . Hafta İmmünite ve immün cevap
13 . Hafta Immunity and immune response
14 . Hafta Vaccines and immune serums
14 . Hafta Aşılar ve bağışık serumlar
15 . Hafta Hipersensitivite, immün yetmezlik, ilaç endüstrisinde mikrobiyoloji
15 . Hafta Hypersensitivity, immunodeficiency, microbiology in the pharmaceutical industry
16 . Hafta Yarıyıl sonu sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
Yarıyıl içi Çalışmaları 1 30
Ara sınav 0 0
Dönem sonu 0 0
0 0
1 10
0 0
1 50
0 0
0 0
0 0
1 10
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 2 30
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 1 0
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) 1 1 1
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Yarıyıl içi Çalışmaları 0 0 0
Ara sınav 0 0 0
Dönem sonu 0 0 0
0 0 0
1 3 3
0 0 0
1 1 1
0 0 0
0 0 0
1 1 1
1 3 3
0 0 0
0 0 0
14 1 14
0 0 0
14 3 42
1 18 18
1 22 22
14 1 14
0 0 0
Toplam İş Yükü 119
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Eczacılıkla ilgili bilimsel bilgiyi elde etme ve değerlendirme konusunda her türlü ileri teknolojiyi kullanır. X
2 Her türlü İlaç hammaddesi ve ilaç taşıyıcı sistemleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. X
3 Eczacılıkla ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplin ilgilileri ile işbirliği yapar. X
4 İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgisini kullanır ve akılcı ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. X
5 Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda yetkinlik kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. X
6 Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel verileri kullanarak çözüm üretir. X
7 İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. X
8 Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve değerlendirir. X
9 Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve diğer meslek grupları ile işbirliği içinde sorumluluk alır. X
10 Yaşam boyu öğrenmeyi benimser ve gelişime açıktır. X
11 Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek edindiği bilgi ve becerileri değerlendirir. X
12 Mesleği ile ilgili uygulamalarını belgeler ve kayıt tutar. X
13 İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. X
14 Yabancı dili eczacılıkla ilgili yenilikleri izlemede ve iletişim kurabilmede kullanır. X
15 Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. X
16 İlaç hammaddelerinin elde edilmesi, ilaç şekillerinin tasarlanması ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. X
17 İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. X
18 Mesleki olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. X