MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA |
ECZ205 |
3 |
0 |
2 |
2,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
|
Dersin Amacı |
Mikrobiyoloji laboratuvarının özelliklerini, mikroorganizmaların üretilmesi ve tanınması için yapılan çalışmaları ve Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analiz özelliklerini değerlendirmektir. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Recognizes laboratory devices. |
|
|
|
1 |
Laboratuvar cihazlarını tanır. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
2 |
Besi yeri ve ekim tekniklerini uygular. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
2 |
Applies the nutrient medium and sowing techniques. |
|
|
|
3 |
Applies microorganism staining methods. |
|
|
|
3 |
Mikroorganizma boyama yöntemlerini uygular. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
4 |
Bakteri tanı ve identifikasyon testlerini yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
4 |
Performs bacterial diagnosis and identification tests. |
|
|
|
5 |
Explains throat culture taking. |
|
|
|
5 |
Boğaz kültürü alımını açıklar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
6 |
Boğaz kültürüne antibiyogram yapımını açıklar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
6 |
Explain the preparation of antibiogram for throat culture. |
|
|
|
7 |
Performs diagnostic and identification tests of fungi. |
|
|
|
7 |
Mantarların tanı ve identifikasyon testlerini yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
8 |
Mantar kültürü alımını açıklar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
8 |
Explains the uptake of mushroom culture. |
|
|
|
9 |
Makes microbiological analysis of pharmaceutical products. |
|
|
|
9 |
Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizini yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
10 |
Serolojik testleri özetler. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
10 |
Summarizes serological tests. |
|
|
|
11 |
Performs blood group tests. |
|
|
|
11 |
Kan grubu testlerini yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Mikrobiyolojide kullanılan alet ve malzemeler, mikroskobun kullanılışı, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, besiyerleri ve mikroorganizmaların üretilme dönemleri, oluşan koloniler, mikroorganizmalarda hareket muayenesi, boyalar ve boyama yöntemleri, deney hayvanları, bakterilerin identifikasyon yöntemleri, serolojik reaksiyonlar, toksin-antitoksin reaksiyonları, kompleman sistemi, kan grupları, mikroorganizmalar ve kemoterapötik maddeler, minimum inhibisyon konsantrasyonu, farmasötik preparatların mikrobiyolojik analizleri, mycobacteriaceae, parazitolojik muayene yöntemleri. |
Kaynaklar |
Çotuk, A. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Yöntemleri. Nobel Tıp Kitabevleri. 2003. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Laboratuvar kuralları |
|
1 . Hafta |
laboratory rules |
|
2 . Hafta |
Introduction of devices |
|
2 . Hafta |
Cihazların tanıtımı |
|
3 . Hafta |
Besi yeri hazırlama sterilizasyon ve dezenfeksiyon |
|
3 . Hafta |
Medium preparation sterilization and disinfection |
|
4 . Hafta |
Media and planting techniques |
|
4 . Hafta |
Besi yerleri ve ekim teknikleri |
|
5 . Hafta |
Mikroskobun tanıtımı |
|
5 . Hafta |
Introduction of the microscope |
|
6 . Hafta |
Preparation of the preparation |
|
6 . Hafta |
Preparat hazırlama |
|
7 . Hafta |
Gram pozitif ve gram negatif bakterilerin incelenmesi |
|
7 . Hafta |
Examination of gram positive and gram negative bacteria |
|
8 . Hafta |
Midterm exam |
|
8 . Hafta |
Ara sınav |
|
9 . Hafta |
Mayaların incelenmesi |
|
9 . Hafta |
Study of yeast fungi |
|
10 . Hafta |
examination of mold fungi |
|
10 . Hafta |
Küflerin incelenmesi |
|
11 . Hafta |
Bakteri tanı ve identifikasyon testleri |
|
11 . Hafta |
Bacterial diagnosis and identification tests |
|
12 . Hafta |
Serological tests |
|
12 . Hafta |
Serolojik testler |
|
13 . Hafta |
Boğaz kültür |
|
13 . Hafta |
throat culture |
|
14 . Hafta |
Antibiogram |
|
14 . Hafta |
Antibiyogram |
|
15 . Hafta |
Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik analiz |
|
15 . Hafta |
Microbiological analysis in pharmaceutical products |
|
16 . Hafta |
Final sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Doküman İncelemesi |
1 |
20 |
Ara sınav |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
60 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
10 |
20 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2 |
20 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) |
1 |
1 |
1 |
Yarıyıl içi Çalışmaları |
0 |
0 |
0 |
Ara sınav |
0 |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
10 |
1 |
10 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
14 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
3 |
42 |
|
1 |
6 |
3 |
|
1 |
10 |
5 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
62 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczacılıkla ilgili bilimsel bilgiyi elde etme ve değerlendirme konusunda her türlü ileri teknolojiyi kullanır. |
X |
|
|
|
|
2 |
Her türlü İlaç hammaddesi ve ilaç taşıyıcı sistemleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. |
X |
|
|
|
|
3 |
Eczacılıkla ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplin ilgilileri ile işbirliği yapar. |
X |
|
|
|
|
4 |
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgisini kullanır ve akılcı ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. |
X |
|
|
|
|
5 |
Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda yetkinlik kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
6 |
Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel verileri kullanarak çözüm üretir. |
X |
|
|
|
|
7 |
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
8 |
Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
9 |
Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve diğer meslek grupları ile işbirliği içinde sorumluluk alır. |
|
|
|
|
X |
10 |
Yaşam boyu öğrenmeyi benimser ve gelişime açıktır. |
X |
|
|
|
|
11 |
Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek edindiği bilgi ve becerileri değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
12 |
Mesleği ile ilgili uygulamalarını belgeler ve kayıt tutar. |
X |
|
|
|
|
13 |
İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. |
X |
|
|
|
|
14 |
Yabancı dili eczacılıkla ilgili yenilikleri izlemede ve iletişim kurabilmede kullanır. |
X |
|
|
|
|
15 |
Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. |
X |
|
|
|
|
16 |
İlaç hammaddelerinin elde edilmesi, ilaç şekillerinin tasarlanması ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. |
X |
|
|
|
|
17 |
İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. |
X |
|
|
|
|
18 |
Mesleki olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
X |
|
|
|
|
|