FARMAKOGNOZİ-I |
ECZ311 |
5 |
3 |
0 |
4,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
|
Dersin Amacı |
Bitkiler ve diğer doğal kaynaklardan elde edilen etken ve yardımcı maddeler ile bunlardan türetilen ilaç hammaddeleri hakkında bilgilendirmek, bu bileşiklerin sınıflandırılmalarını, farmakolojik aktivitelerini ve kullanılışlarını tanıtmaktır. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Explains the cultivation of medicinal plants |
|
|
|
1 |
Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesini açıklar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
2 |
Drogların stabilizasyonunu tanımlar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
2 |
Defines the stabilization of drugs |
|
|
|
3 |
Explains the drug trade |
|
|
|
3 |
Drog ticaretini açıklar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
4 |
Bitkilerde bulunan mono- ve oligosakkaritleri açıklar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
4 |
Explain mono- and oligosaccharides found in plants |
|
|
|
5 |
Explain homogeneous polysaccharides and their biological activities |
|
|
|
5 |
Homojen polisakkaritleri ve biyolojik aktivitelerini açıklar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
6 |
Musilaj, zamk ve pektini oluşturan heterojen polisakkaritleri tanımlar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
6 |
Describes the heterogeneous polysaccharides that form mucilage, gum and pectin. |
|
|
|
7 |
Explain sulfur, nitrogen, carbon and simple alcohol glycosides |
|
|
|
7 |
Kükürt, azot, karbon ve basit alkol glikozitlerini açıklar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
8 |
Antrakinon, Flavon, Antosiyan ve diger fenolik glikozitleri tanımlar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
8 |
Identifies Anthraquinone, Flavone, Anthocyan and other phenolic glycosides |
|
|
|
9 |
Explain cardiotonic glycosides and saponins, their biological activities |
|
|
|
9 |
Kardiyotonik glikozitleri ve saponinleri, biyolojik aktivitelerini açıklar |
Anlatım |
Gözlem |
3 |
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Bitkiler ve diğer doğal kaynaklardan elde edilen etken ve yardımcı maddeler ile bunlardan türetilen ilaç hammaddeleri hakkında bilgilendirmek, bu bileşiklerin sınıflandırılmalarını, farmakolojik aktivitelerini ve kullanılışlarını tanıtmaktır. |
Kaynaklar |
Pharmacognosy, Phytochemistry, Medicinal Plants, Jean Bruneton, Intercept Ltd., 2nd Edition, 1999. Trease and Evans Pharmacognosy, William C. Evans, Elsevier, 16th Edition, 2009. Farmakognozi Cilt 1, M. Tanker ve N. Tanker, Ankara Üniversitesi Basımevi, Yayın no. 66, 1991. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Farmakognoziye giriş, tarih ve ilerleme |
|
1 . Hafta |
Introduction to pharmacognosy, history and progress |
|
2 . Hafta |
Chemical structures of drugs, cultivation and stabilization of medicinal plants, drug trade |
|
2 . Hafta |
Drogların kimyasal yapıları, tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi, stabilizasyonu, drog ticareti |
|
3 . Hafta |
Karbohidratlar, Monosakkarit türevleri |
|
3 . Hafta |
Carbohydrates, Monosaccharide derivatives |
|
4 . Hafta |
Oligosaccharides, homogeneous polysaccharides |
|
4 . Hafta |
Oligosakkaritler, homojen polisakkaritler |
|
5 . Hafta |
Heterojen polisakkaritler (Musilaj, Zamk ve Pektin) |
|
5 . Hafta |
Heterogeneous polysaccharides (Mucilage, Gum and Pectin) |
|
6 . Hafta |
Glycosides (Heterosides), |
|
6 . Hafta |
Glikozitler (Heterozitler), |
|
7 . Hafta |
Karbon-, Azot-, Kükürt-, Alkol ve Basit Fenol Glikozitleri |
|
7 . Hafta |
Carbon-, Nitrogen-, Sulfur-, Alcohol and Simple Phenol Glycosides |
|
8 . Hafta |
Midterm |
|
8 . Hafta |
Ara sınav |
|
9 . Hafta |
Antrasen Glikozitleri |
|
9 . Hafta |
Anthracene Glycosides |
|
10 . Hafta |
Flavone and anthocyan glycosides |
|
10 . Hafta |
Flavon ve antosiyan Glikozitleri |
|
11 . Hafta |
Kumarin Glikozitleri, Iridoitler |
|
11 . Hafta |
Coumarin Glycosides, Iridoids |
|
12 . Hafta |
Cardiotonic Glycosides |
|
12 . Hafta |
Kardiyotonik Glikozitler |
|
13 . Hafta |
Saponinler |
|
13 . Hafta |
Saponins |
|
14 . Hafta |
Phenyl Propanoids, Lignans and Neolignans |
|
14 . Hafta |
Fenil Propanoidler, Lignanlar ve Neolignanlar |
|
15 . Hafta |
Tanenler |
|
15 . Hafta |
Tannins |
|
16 . Hafta |
Yarıyıl sonu sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Yarıyıl içi Çalışmaları |
1 |
20 |
Ara sınav |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
5 |
|
0 |
0 |
|
1 |
60 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
3 |
15 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2 |
20 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) |
1 |
1 |
1 |
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
0 |
0 |
0 |
Yarıyıl içi Çalışmaları |
0 |
0 |
0 |
Ara sınav |
0 |
0 |
0 |
Dönem sonu |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
3 |
3 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
3 |
3 |
9 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
2 |
28 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
3 |
42 |
|
1 |
10 |
10 |
|
1 |
15 |
15 |
|
10 |
1 |
10 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
119 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczacılıkla ilgili bilimsel bilgiyi elde etme ve değerlendirme konusunda her türlü ileri teknolojiyi kullanır. |
X |
|
|
|
|
2 |
Her türlü İlaç hammaddesi ve ilaç taşıyıcı sistemleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. |
X |
|
|
|
|
3 |
Eczacılıkla ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplin ilgilileri ile işbirliği yapar. |
|
|
|
|
X |
4 |
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgisini kullanır ve akılcı ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. |
X |
|
|
|
|
5 |
Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda yetkinlik kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
6 |
Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel verileri kullanarak çözüm üretir. |
X |
|
|
|
|
7 |
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. |
X |
|
|
|
|
8 |
Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
9 |
Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve diğer meslek grupları ile işbirliği içinde sorumluluk alır. |
X |
|
|
|
|
10 |
Yaşam boyu öğrenmeyi benimser ve gelişime açıktır. |
X |
|
|
|
|
11 |
Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek edindiği bilgi ve becerileri değerlendirir. |
X |
|
|
|
|
12 |
Mesleği ile ilgili uygulamalarını belgeler ve kayıt tutar. |
X |
|
|
|
|
13 |
İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. |
X |
|
|
|
|
14 |
Yabancı dili eczacılıkla ilgili yenilikleri izlemede ve iletişim kurabilmede kullanır. |
X |
|
|
|
|
15 |
Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. |
X |
|
|
|
|
16 |
İlaç hammaddelerinin elde edilmesi, ilaç şekillerinin tasarlanması ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. |
X |
|
|
|
|
17 |
İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. |
X |
|
|
|
|
18 |
Mesleki olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. |
X |
|
|
|
|
|