Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
FARMAKOGNOZİ UYGULAMA-III ECZ403 7 0 3 3,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili
Dersin Türü Lisans
Dersin sorumlusu(ları)
Dersin Amacı

Bu ders, bitkilerden elde edilen uçucu yağların teşhisi, distilasyonu, kalitatif ve kantitatif analizi ve farmakope
analizleri hakkında pratik bilgiler vermektir.

Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Uçucu yağ taşıyan drogların kalitatif analizlerini kromatografik ve spektroskopik yöntemleri kullanarak yapar. Deney Doküman İncelemesi 1, 3, 7, 8, 10
2 Uçucu yağ taşıyan drogların kalitatif analizlerini kromatografik ve spektroskopik yöntemleri kullanarak yapar. Deney Doküman İncelemesi 1, 3, 7, 8, 10
3 Uçucu yağların miktar tayinini volumetrik ve gravimetrik olarak tasarlar. Deney Doküman İncelemesi 1, 3, 7, 8, 10
4 Uçucu yağların Avrupa Farmakopesi’ne göre analizini yapar Deney Doküman İncelemesi 1, 3, 7, 8, 10
5 Droglardaki su tayinini yapar. Deney Doküman İncelemesi 1, 2, 7, 8, 10
6 Droglardaki fenolik madde tayinini yapar. Deney Doküman İncelemesi 1, 3, 7, 8, 10
7 Droglardaki total alkol tayinini yapar. Deney Doküman İncelemesi 1, 3, 7, 8, 10
8 Kalitatif olarak bitkisel çay analizlerini yapar. Deney Doküman İncelemesi 1, 3, 7, 8, 10
Dersin İçeriği

Bu ders, bitkilerden elde edilen uçucu yağların teşhisi, distilasyonu, kalitatif ve kantitatif analizi ve farmakope
analizleri hakkında pratik bilgiler içermektedir.

Kaynaklar

1. Pharmazeutische Biologie 4, Drogen analyse II: Inhaltstoffe und Isolierungen, E. Stahl, W. Schild, Gustav
Fischer Verlag, Stuttgart, 1981.
2. European Pharmacopoeia, 7.0, 2011.
3. Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy, M. Heinrich, J. Barns, S. Gibbons, E.M. Williamson,
Churchill Livingstone, London, 2004.
4. Pharmacognosy, Phytochemistry, Medicinal Plants, J. Bruneton, Lavousier Publishing, London, New York,
1999.

Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
1 . Hafta Giriş ve tanıtım -1
2 . Hafta Giriş ve tanıtım -2
3 . Hafta Uçucu yağların miktar tayini (volumetrik)
4 . Hafta Uçucu yağların miktar tayini (gravimetrik)
5 . Hafta Oleum Thymi Farmakope analizi
6 . Hafta Total aldehit miktar tayini
7 . Hafta Su miktar tayini
8 . Hafta Ara sınav
9 . Hafta Farklı uçucu yağların İTK ile analizi
10 . Hafta Uçucu yağlarda fenolik bileşiklerin miktar tayini
11 . Hafta Oleum Menthae Farmakope analizi
12 . Hafta Total alkol miktar tayini
13 . Hafta Bitkisel çay analizi-I
14 . Hafta Bitkisel çay analizi-II
15 . Hafta Bitkisel çay analizi-III
16 . Hafta Yarıyıl sonu sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
Doküman İncelemesi 14 30
Ara sınav 1 20
Dönem sonu 1 50
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 2 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 1 50
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Yarıyıl içi Çalışmaları 14 1 14
Ara sınav 1 7 7
Dönem sonu 1 7 7
Toplam İş Yükü 90
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Eczacılıkla ilgili bilimsel bilgiyi elde etme ve değerlendirme konusunda her türlü ileri teknolojiyi kullanır. X
2 Her türlü İlaç hammaddesi ve ilaç taşıyıcı sistemleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. X
3 Eczacılıkla ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplin ilgilileri ile işbirliği yapar. X
4 İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgisini kullanır ve akılcı ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
5 Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda yetkinlik kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar.
6 Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel verileri kullanarak çözüm üretir.
7 İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. X
8 Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve değerlendirir. X
9 Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve diğer meslek grupları ile işbirliği içinde sorumluluk alır.
10 Yaşam boyu öğrenmeyi benimser ve gelişime açıktır. X
11 Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek edindiği bilgi ve becerileri değerlendirir.
12 Mesleği ile ilgili uygulamalarını belgeler ve kayıt tutar.
13 İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır.
14 Yabancı dili eczacılıkla ilgili yenilikleri izlemede ve iletişim kurabilmede kullanır.
15 Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.
16 İlaç hammaddelerinin elde edilmesi, ilaç şekillerinin tasarlanması ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır.
17 İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar.
18 Mesleki olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.