Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
MİKROBİYOLOJİ OSAG130 1 2 0 4,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili
Dersin Türü Ön Lisans
Dersin sorumlusu(ları) Dr. Öğr. Üyesi ÖZGÜN ÖYKÜ ÖZDEMİR
Dersin Amacı Bu dersin temel amacı mikrobiyoloji alanında genel bir bilgi ve anlayış kazandırarak bakteriler başta olmak üzere, virüs, küf, maya ve parazitler hakkında bilgi edinmeyi sağlanmaktır. Bu mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, morfolojileri, yaşama koşulları ve tanımlanmaları ile patojen veya fırsatçı mikroorganizmalara bağlı olguların anlaşılması amaçlanmaktadır. Mikroorganizmaların yol açtıkları başlıca hastalıklar ve korunma yolları hakkında fikir sahibi olunması, sepsis, antisepsi, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramları ve bunlara uygun olarak bilinçli davranmanın sağlanması hedeflenmektedir.
Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Gains knowledge about the definition, scope and history of microbiology; Comprehends the methods of classifying and naming microorganisms.
1 Mikrobiyoloji biliminin tanımı, kapsamı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur; mikroorganizmaları sınıflandırma ve isimlendirme yöntemlerini kavrar. Anlatım, Soru-cevap Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 9
2 Bakterilerin morfolojik ve anatomik yapılarını anlayarak, üremeleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-cevap Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 9
2 Understands the morphological and anatomical structures of bacteria and has information about their reproduction.
3 Gains knowledge about the conditions required for nutrition and reproduction of bacteria and comprehends bacterial reproduction processes.
3 Bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için gereken koşullar hakkında bilgi sahibi olur ve bakteriyel üreme süreçlerini kavrar. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 5, 9
4 Önemli bakteriyel ve viral hastalıkların neler olduğunu görerek bu hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 5, 9
4 By seeing what are the important bacterial and viral diseases, they have information about the ways of protection from these diseases.
5 By having knowledge about molds, fungi and parasites, they become conscious about the main diseases they cause and ways of protection.
5 Küfler, mantarlar ve parazitler hakkında bilgi sahibi olarak, bunların oluşturduğu başlıca hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilinçlenir. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 5, 9
6 Bağışıklık tanımı, bağışıklık sistemi ve aşılar konusunda bilgi sahibi olur. Sepsis, antisepsi, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramlarını algılayarak, bunların önemini kavrar. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 1, 3, 5, 9
6 Gains knowledge about the definition of immunity, immune system and vaccines. Perceiving the concepts of sepsis, antisepsis, disinfection, sterilization and comprehends their importance.
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
Dersin İçeriği
Biyoloji, Mikrobiyoloji, Tıp
Kaynaklar
1. Ed. Ulusoy S. Leblebicioğlu H. Anaerop Bakteri enfeksiyonları. Bilimsel Tıp, 2005. 2. Ed. Ulusoy S. Usluer G. Ünal S. Gram Pozitif Bakteri Enfeksiyonları Bilimsel Tıp, 2004. 3. Ed. Ulusoy S. Leblebicioğlu H. Arman D. Gram negatif Bakteri Enfeksiyonları Bilimsel Tıp, 2004. 4. Ed. Ünal S. Güncel Bilgiler Işığında HIV/AIDS . Bilimsel Tıp, 2006.
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
1 . Hafta Mikrobiyolojinin Tarihçesi, Sınıflandırılma ve İsimlendirme
1 . Hafta History of Microbiology, Classification and Nomenclature
2 . Hafta Bacteria Classification, Morphology and Laboratory diagnostic methods
2 . Hafta Bakteri Sınıflandırma, Morfoloji ve Laboratuvar tanı yöntemleri
3 . Hafta Bakteri Anatomik Yapısı
3 . Hafta Bacteria Anatomical Structure
4 . Hafta Bacterial Growth and Endospore Structure
4 . Hafta Bakteri Üremesi ve Endospor yapısı
5 . Hafta Bakteri Çoğalması ve Üreme Dönemleri
5 . Hafta Bacterial Growth and Reproduction Periods
6 . Hafta Factors Effective on Bacterial Growth-I
6 . Hafta Bakteri Üremesi Üzerine Etkili Faktörler-I
7 . Hafta Bakteri Üremesi Üzerine Etkili Faktörler-II
7 . Hafta Factors Effective on Bacterial Growth-II
8 . Hafta Midterm
8 . Hafta Ara sınav
9 . Hafta Bulaşıcı bakteri enfeksiyonları, Virüsler
9 . Hafta Contagious bacterial infections, Viruses
10 . Hafta Hepatitis viruses (A,B, C,D,E,G) and HIV (AIDS) infections
10 . Hafta Hepatit virüsleri (A,B, C,D,E,G) ve HIV (AIDS) enfeksiyonları
11 . Hafta Mantarlar (Küf ve Mayalar)
11 . Hafta Fungi (Molds and Yeasts)
12 . Hafta Parasites
12 . Hafta Parazitler
13 . Hafta Başlıca mantar ve parazit hastalıkları
13 . Hafta Major fungal and parasitic diseases
14 . Hafta Sterilization, Disinfection, Antisepsis, Antimicrobial Effects
14 . Hafta Sterilizasyon, Dezenfeksiyon, Antisepsi, Antimikrobiyal Madde Etkileri
15 . Hafta Bağışıklık, Bağışıklık Sistemi ve Aşılar
15 . Hafta Immunity, Immune System and Vaccines
16 . Hafta Dönem sonu sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
Ara Sınav 1 40
Final Sınavı 1 50
Sözlü Değerlendirme 1 10
Sınav 0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 2 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 1 50
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Final Sınavı 1 16 16
Ara Sınav 1 8 8
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Yarıyıl içi çalışmaları 14 2 28
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
Toplam İş Yükü 116
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Oral and Dental Health Assistant people who receive non-formal training; know body systems. Head and neck observations have basic information about morphological, anatomical, histological and cross-sectional features.
2 Can effectively master the professional concepts, theories and practices used in the field of Oral and Dental Health Assistant. Have the ability to interpret and evaluate data, identify and analyze problems and develop solutions based on evidence by using the basic level of knowledge and skills acquired.
3 Recognizes the branches of dentistry, diseases and treatment processes, and knows the duties and responsibilities of the dental assistant in these processes.
4 Have the knowledge and skills to use modern methods and technologies used in the field of Oral and Dental Health.
5 Recognizes the hand tools and devices used in the clinical practice of dentistry, gains the knowledge and skills to prepare the patient before the treatment, to prepare the instruments and to assist the physician during the treatment.
6 Gains basic knowledge and skills about the contents, properties and manipulation of materials used in dental practices.
7 Knows and applies the concepts and practices of four-handed dentistry and gains the ability to take an active role in dentistry teamwork.
8 Recognizes and learns to use information technologies needed in patient registration, preservation of records and processing and monitoring of treatment processes in dentistry.
9 She learns the importance of protecting human health and the environment and gains the ability to apply it in her professional life, so that she has sufficient knowledge about infectious diseases in dentistry and acquires the ability to control infection.
10 Knows basic social responsibility, ethical, scientific values ​​and social security rights in the field of health and uses them in his professional life. Knows the role of dental assistant in preventive dentistry practices and assists the physician.
11 Able to follow information in the field and communicate with colleagues by using a foreign language at least at the general level of European Language Portfolio A2
12 Gains analytical thinking and problem solving ability. When necessary, he can use these gains as a member of professional teamwork and plays an active role in ensuring the functioning and order of the working environment. Gains communication skills with the patient.