MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA |
PHR205 |
3 |
0 |
3 |
2,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
|
Dersin Amacı |
Mikrobiyoloji laboratuvarının özelliklerini, mikroorganizmaların üretimi ve tanınmasına yönelik çalışmaları ve farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analiz özelliklerini değerlendirmek. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Recognizes laboratory devices. |
|
|
|
1 |
Laboratuvar cihazlarını tanır. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
2 |
Yetiştirme ve yetiştirme tekniklerini uygular. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
2 |
Applies the cultivation and cultivation techniques. |
|
|
|
3 |
Applies microorganism staining methods. |
|
|
|
3 |
Mikroorganizma boyama yöntemlerini uygular. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
4 |
Bakteriyel teşhis ve tanımlama testleri yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
4 |
Performs bacterial diagnosis and identification tests. |
|
|
|
5 |
Explains throat culture taking. |
|
|
|
5 |
Boğaz kültürü almayı açıklar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
6 |
Boğaz kültürü için antibiyogram hazırlanmasını açıklar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
6 |
Explain the preparation of antibiogram for throat culture. |
|
|
|
7 |
Performs diagnostic and identification tests of fungi. |
|
|
|
7 |
Mantarların teşhis ve teşhis testlerini yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
8 |
Mantar kültürü yetiştiriciliğini açıklar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
8 |
Explains the cultivation of mushroom culture. |
|
|
|
9 |
Makes microbiological analysis of pharmaceutical products. |
|
|
|
9 |
Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizlerini yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
10 |
Serolojik testleri özetler. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
10 |
Summarizes serological tests. |
|
|
|
11 |
Makes blood group tests. |
|
|
|
11 |
Kan grubu testleri yapar. |
Deney |
Doküman İncelemesi |
9 |
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Mikrobiyolojide kullanılan araç ve gereçler, mikroskop kullanımı, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, mikroorganizmaların besiyeri ve üretim dönemleri, oluşan koloniler, mikroorganizmaların hareket incelemeleri, boyalar ve boyama yöntemleri, deney hayvanları, bakteri tanımlama yöntemleri, serolojik reaksiyonlar, toksin-antitoksin reaksiyonlar, kompleman sistemi, kan grupları, mikroorganizmalar ve kemoterapötik ajanlar, minimum inhibisyon konsantrasyonu, farmasötik preparatların mikrobiyolojik analizi, mikobakteriler, parazitolojik inceleme yöntemleri |
Kaynaklar |
Çotuk, A. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Yöntemleri. Nobel Tıp Kitabevleri. 2003. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Laboratuvar kuralları |
|
1 . Hafta |
Laboratory rules |
|
2 . Hafta |
Introduction of devices |
|
2 . Hafta |
Cihazların tanıtımı |
|
3 . Hafta |
Orta hazırlık sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu |
|
3 . Hafta |
Medium preparation sterilization and disinfection |
|
4 . Hafta |
Media and planting techniques |
|
4 . Hafta |
Medya ve dikim teknikleri |
|
5 . Hafta |
Mikroskobun tanıtımı |
|
5 . Hafta |
Introduction of the microscope |
|
6 . Hafta |
Preparation of the preparation |
|
6 . Hafta |
Ön Hazırlık |
|
7 . Hafta |
Gram pozitif ve gram negatif bakterilerin incelenmesi |
|
7 . Hafta |
Examination of gram positive and gram negative bacteria |
|
8 . Hafta |
Midterm |
|
8 . Hafta |
Ara SINAV |
|
9 . Hafta |
Mayaların incelenmesi |
|
9 . Hafta |
Examination of yeasts |
|
10 . Hafta |
Examination of molds |
|
10 . Hafta |
Kalıpların incelenmesi |
|
11 . Hafta |
Bakteriyel teşhis ve tanımlama testleri |
|
11 . Hafta |
Bacterial diagnosis and identification tests |
|
12 . Hafta |
Serological tests |
|
12 . Hafta |
Serolojik testler |
|
13 . Hafta |
Boğaz Kültürü |
|
13 . Hafta |
Throat Culture |
|
14 . Hafta |
Antibiogram |
|
14 . Hafta |
Antibiyogram |
|
15 . Hafta |
Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik analiz |
|
15 . Hafta |
Microbiological analysis in pharmaceutical products |
|
16 . Hafta |
Final Sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Doküman İncelemesi |
12 |
30 |
Ara Sınav |
1 |
20 |
Dönem Sonu Sınavı |
1 |
50 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2 |
50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
50 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) |
16 |
2 |
32 |
Yarıyıl içi çalışmaları |
12 |
1 |
12 |
Ara Sınav |
1 |
8 |
8 |
Dönem Sonu Sınavı |
1 |
8 |
8 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
60 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Uses all kinds of cutting-edge technology in obtaining and evaluating scientific knowledge in the pharmaceutical field. |
X |
|
|
|
|
2 |
Acquires exceptional knowledge about all kinds of pharmaceutical raw materials and drug carrier systems. |
X |
|
|
|
|
3 |
Cooperates with the relevant disciplines in the stages of collecting, interpreting, applying, and announcing the results of pharmaceutical data. |
X |
|
|
|
|
4 |
Acknowledges all relevant data about medication administration and usage by patients and provides pharmaceutical care services by providing rational drug use. |
X |
|
|
|
|
5 |
Gains competence in every field; that the pharmaciest is given responsibility by law, and arranges the pharmacies in accordance with the rules. |
X |
|
|
|
|
6 |
Creates solutions for problems in the pharmacy career by using accurate scientific data.
|
X |
|
|
|
|
7 |
Production of medication recognition, quality control, and medication standardization. |
X |
|
|
|
|
8 |
Organises, manages, and evaluates plans for the development of employees under his/her responsibility. They ensure the employee is growing personally, developing their ability to achieve more in the workplace, retain their top talent and meet the organization’s goals |
X |
|
|
|
|
9 |
Carries out a study autonomously using the knowledge they have in the field of pharmacy and takes responsibility in cooperation with other professional groups. |
|
|
|
|
X |
10 |
Cultivates lifelong learning and is open to improvement. |
X |
|
|
|
|
11 |
Appraises the knowledge and the dexterity acquired by following national and international developments in the field of pharmacy profession. |
X |
|
|
|
|
12 |
Archives and records the protocols related to his profession. |
X |
|
|
|
|
13 |
Conveys information to the patient, healthcare staff, and society on all essences related to medications. |
X |
|
|
|
|
14 |
Adopts foreign language to follow modernization in pharmacy and to reach out. |
X |
|
|
|
|
15 |
Acquaints relevant individuals and institutions about the quality assurance of pharmaceutical products. |
X |
|
|
|
|
16 |
Takes part in every phase of obtaining pharmaceutical products, from obtaining pharmaceutical raw materials to design and producing medication structures. |
X |
|
|
|
|
17 |
Comprehends the licensing conditions, data protection and patent concerns in pharmaceuticals and relates them. |
X |
|
|
|
|
18 |
Plays part in accordance with the pertinent legislation and professional ethical rules regarding their professional rights and amenability. |
X |
|
|
|
|
|