| SAĞLIKTA TEMEL BECERİLER |
AH209 |
3 |
2 |
0 |
3,0 |
| Önkoşul(lar)-var ise |
|
| Dersin Dili |
|
| Dersin Türü |
Ön Lisans |
| Dersin sorumlusu(ları) |
Öğr.Gör. BURCU YEŞİLBAŞ |
| Dersin Amacı |
Temel sağlık uygulamalarını öğretmektir |
| Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
| Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
| 1 |
Explains and uses personal hygiene practices. |
|
|
|
| 1 |
Kişisel hijyen uygulamalarını açıklar ve kullanır. |
|
|
|
| 2 |
Ameliyathaneye hasta kabülünü yapar. |
|
|
|
| 2 |
He admits patients to the operating room. |
|
|
|
| 3 |
Measures and evaluates vital signs. |
|
|
|
| 3 |
Yaşam bulgularını ölçer ve değerlendirir. |
|
|
|
| 4 |
Temel sağlık uygulamalarını tanımlar. |
|
|
|
| 4 |
Defines basic health practices. |
|
|
|
| 5 |
|
|
|
|
| 5 |
|
|
|
|
| 6 |
|
|
|
|
| 6 |
|
|
|
|
| 7 |
|
|
|
|
| 7 |
|
|
|
|
| 8 |
|
|
|
|
| 8 |
|
|
|
|
| 9 |
|
|
|
|
| 9 |
|
|
|
|
| 10 |
|
|
|
|
| 10 |
|
|
|
|
| 11 |
|
|
|
|
| 11 |
|
|
|
|
| 12 |
|
|
|
|
| 12 |
|
|
|
|
| 13 |
|
|
|
|
| 13 |
|
|
|
|
| 14 |
|
|
|
|
| 14 |
|
|
|
|
| 15 |
|
|
|
|
| 15 |
|
|
|
|
|
| Dersin İçeriği |
| Kişisel Hijyen uygulamaları Ameliyathaneye hasta kabulu Ameliyathanede enfeksiyon kontrolü Yaşam Bulguları Sıcak – soğuk uygulamaları Preoperatif hazırlık ve bakım Postoperatif bakım İlaç uygulamaları Sutür atma teknikleri Bohça yapma ve açma teknikleri Post operatif hasta beslenmesi Atık yönetimi |
| Kaynaklar |
| 1. Türk G.,Denat Y. Hemşirelik bakımında temel beceriler. Akademi Basım. İstanbul 2017.
2. Yalçın M., İğde FA. Mesleksel beceri laboratuvarı. Ders kitabı I. Nobel Tıp Kitapevi. İstanbul 2012. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
| Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
| 1 . Hafta |
Personal Hygiene applications |
|
| 1 . Hafta |
Kişisel Hijyen uygulamalar |
|
| 2 . Hafta |
Ameliyathaneye hasta kabulu |
|
| 2 . Hafta |
Admission to the operating room |
|
| 3 . Hafta |
Infection control in the operating room
|
|
| 3 . Hafta |
Ameliyathanede enfeksiyon kontrolü |
|
| 4 . Hafta |
Yaşam Bulguları I |
|
| 4 . Hafta |
Vital Signs I |
|
| 5 . Hafta |
Vital Signs II |
|
| 5 . Hafta |
Yaşam Bulguları II |
|
| 6 . Hafta |
Sıcak – soğuk uygulamaları |
|
| 6 . Hafta |
Hot – cold applications |
|
| 7 . Hafta |
Preoperative preparation and care
|
|
| 7 . Hafta |
Preoperatif hazırlık ve bakım |
|
| 8 . Hafta |
Ara sınavı |
|
| 8 . Hafta |
Midterm |
|
| 9 . Hafta |
Postoperative care |
|
| 9 . Hafta |
Postoperatif bakım |
|
| 10 . Hafta |
İlaç uygulamaları 1 |
|
| 10 . Hafta |
Pharmaceutical applications 1 |
|
| 11 . Hafta |
Pharmaceutical applications 2 |
|
| 11 . Hafta |
İlaç uygulamaları 2 |
|
| 12 . Hafta |
Sutür atma teknikleri |
|
| 12 . Hafta |
Suturing techniques |
|
| 13 . Hafta |
Bundle making and opening techniques |
|
| 13 . Hafta |
Bohça yapma ve açma teknikleri |
|
| 14 . Hafta |
Post operatif hasta beslenmesi |
|
| 14 . Hafta |
Post operative patient nutrition |
|
| 15 . Hafta |
Waste management |
|
| 15 . Hafta |
Atık yönetimi |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
| Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
| SMS-1181 |
1 |
40 |
| SMS-1181 |
1 |
10 |
| SMS-1181 |
1 |
50 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
| Toplam |
100 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
| Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
| Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
| SMS-1181 |
16 |
2 |
32 |
| SMS-1181 |
3 |
4 |
12 |
| SMS-1181 |
2 |
5 |
10 |
| SMS-1181 |
4 |
5 |
20 |
| SMS-1181 |
16 |
1 |
16 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
| Toplam İş Yükü |
90 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
| Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
| 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
| 1 |
Evaluates and applies the knowledge gained from basic theoretical and practical courses supported by textbooks, application tools and other resources containing up-to-date information in the field of Operating Room Services professionally. |
X |
|
|
|
|
| 2 |
Knows and provides the patient's preparation for surgery. |
X |
|
|
|
|
| 3 |
Prepares the operating room for the operation to be performed |
X |
|
|
|
|
| 4 |
Knows and prepares the properties and contents of devices, equipment and materials according to the surgery. Recognizes the problem in unexpected situations and produces solutions |
X |
|
|
|
|
| 5 |
Together with the anesthesia and surgical team, it helps the patient to be positioned appropriately for the surgery. |
X |
|
|
|
|
| 6 |
Knows and applies medical and surgical aseptic principles and techniques. |
X |
|
|
|
|
| 7 |
Explains surgical diseases with basic anatomy and physiology knowledge. Knows the patient's preoperative, intraoperative and post-operative preparation and care. |
X |
|
|
|
|
| 8 |
Knows and applies the principles of patient and employee safety in the operating room |
X |
|
|
|
|
| 9 |
Knows and applies sterilization and disinfection techniques that vary according to the type of tool and material. |
X |
|
|
|
|
|