Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
MİKROBİYOLOJİ OSAG130 1 2 0 4,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili
Dersin Türü Ön Lisans
Dersin sorumlusu(ları) Dr. Öğr. Üyesi ÖZGÜN ÖYKÜ ÖZDEMİR
Dersin Amacı Bu dersin temel amacı mikrobiyoloji alanında genel bir bilgi ve anlayış kazandırarak bakteriler başta olmak üzere, virüs, küf, maya ve parazitler hakkında bilgi edinmeyi sağlanmaktır. Bu mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, morfolojileri, yaşama koşulları ve tanımlanmaları ile patojen veya fırsatçı mikroorganizmalara bağlı olguların anlaşılması amaçlanmaktadır. Mikroorganizmaların yol açtıkları başlıca hastalıklar ve korunma yolları hakkında fikir sahibi olunması, sepsis, antisepsi, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramları ve bunlara uygun olarak bilinçli davranmanın sağlanması hedeflenmektedir.
Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Gains knowledge about the definition, scope and history of microbiology; Comprehends the methods of classifying and naming microorganisms.
1 Mikrobiyoloji biliminin tanımı, kapsamı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur; mikroorganizmaları sınıflandırma ve isimlendirme yöntemlerini kavrar. Anlatım, Soru-cevap Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 9
2 Bakterilerin morfolojik ve anatomik yapılarını anlayarak, üremeleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-cevap Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 9
2 Understands the morphological and anatomical structures of bacteria and has information about their reproduction.
3 Gains knowledge about the conditions required for nutrition and reproduction of bacteria and comprehends bacterial reproduction processes.
3 Bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için gereken koşullar hakkında bilgi sahibi olur ve bakteriyel üreme süreçlerini kavrar. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 5, 9
4 Önemli bakteriyel ve viral hastalıkların neler olduğunu görerek bu hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 5, 9
4 By seeing what are the important bacterial and viral diseases, they have information about the ways of protection from these diseases.
5 By having knowledge about molds, fungi and parasites, they become conscious about the main diseases they cause and ways of protection.
5 Küfler, mantarlar ve parazitler hakkında bilgi sahibi olarak, bunların oluşturduğu başlıca hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilinçlenir. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 3, 5, 9
6 Bağışıklık tanımı, bağışıklık sistemi ve aşılar konusunda bilgi sahibi olur. Sepsis, antisepsi, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramlarını algılayarak, bunların önemini kavrar. Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay Sınav, Sözlü Değerlendirme 1, 3, 5, 9
6 Gains knowledge about the definition of immunity, immune system and vaccines. Perceiving the concepts of sepsis, antisepsis, disinfection, sterilization and comprehends their importance.
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
Dersin İçeriği
Biyoloji, Mikrobiyoloji, Tıp
Kaynaklar
1. Ed. Ulusoy S. Leblebicioğlu H. Anaerop Bakteri enfeksiyonları. Bilimsel Tıp, 2005. 2. Ed. Ulusoy S. Usluer G. Ünal S. Gram Pozitif Bakteri Enfeksiyonları Bilimsel Tıp, 2004. 3. Ed. Ulusoy S. Leblebicioğlu H. Arman D. Gram negatif Bakteri Enfeksiyonları Bilimsel Tıp, 2004. 4. Ed. Ünal S. Güncel Bilgiler Işığında HIV/AIDS . Bilimsel Tıp, 2006.
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
1 . Hafta Mikrobiyolojinin Tarihçesi, Sınıflandırılma ve İsimlendirme
1 . Hafta History of Microbiology, Classification and Nomenclature
2 . Hafta Bacteria Classification, Morphology and Laboratory diagnostic methods
2 . Hafta Bakteri Sınıflandırma, Morfoloji ve Laboratuvar tanı yöntemleri
3 . Hafta Bakteri Anatomik Yapısı
3 . Hafta Bacteria Anatomical Structure
4 . Hafta Bacterial Growth and Endospore Structure
4 . Hafta Bakteri Üremesi ve Endospor yapısı
5 . Hafta Bakteri Çoğalması ve Üreme Dönemleri
5 . Hafta Bacterial Growth and Reproduction Periods
6 . Hafta Factors Effective on Bacterial Growth-I
6 . Hafta Bakteri Üremesi Üzerine Etkili Faktörler-I
7 . Hafta Bakteri Üremesi Üzerine Etkili Faktörler-II
7 . Hafta Factors Effective on Bacterial Growth-II
8 . Hafta Midterm
8 . Hafta Ara sınav
9 . Hafta Bulaşıcı bakteri enfeksiyonları, Virüsler
9 . Hafta Contagious bacterial infections, Viruses
10 . Hafta Hepatitis viruses (A,B, C,D,E,G) and HIV (AIDS) infections
10 . Hafta Hepatit virüsleri (A,B, C,D,E,G) ve HIV (AIDS) enfeksiyonları
11 . Hafta Mantarlar (Küf ve Mayalar)
11 . Hafta Fungi (Molds and Yeasts)
12 . Hafta Parasites
12 . Hafta Parazitler
13 . Hafta Başlıca mantar ve parazit hastalıkları
13 . Hafta Major fungal and parasitic diseases
14 . Hafta Sterilization, Disinfection, Antisepsis, Antimicrobial Effects
14 . Hafta Sterilizasyon, Dezenfeksiyon, Antisepsi, Antimikrobiyal Madde Etkileri
15 . Hafta Bağışıklık, Bağışıklık Sistemi ve Aşılar
15 . Hafta Immunity, Immune System and Vaccines
16 . Hafta Dönem sonu sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
Ara Sınav 1 40
Final Sınavı 1 50
Sözlü Değerlendirme 1 10
Sınav 0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 2 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 1 50
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Final Sınavı 1 16 16
Ara Sınav 1 8 8
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Yarıyıl içi çalışmaları 14 2 28
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
Toplam İş Yükü 116
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Knows the full and complete definition of hemodialysis, learns about hemodialysis machines and water systems.
2 Recognize acute kidney patient and chronic kidney patient.
3 Classifies parasites and expresses ways of protection from parasites and comprehends basic microbiology, food, water microbiology and clinical microbiology techniques.
4 Gains knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of hemodialysis.
5 Have the knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of peritoneal dialysis.
6 Having the knowledge and experience of preparing a project with the theoretical knowledge gained
7 She knows all the steps from the admission of the patient to the termination of hemodialysis and has the knowledge of reaching, evaluating and applying basic scientific knowledge in her field.(dişil)
8 Establishes an effective communication with colleagues, patients, physicians and other healthcare professionals by considering the professional and ethical values ​​related to the field.
9 She is conscious of Atatürk's principles and has knowledge of the history of the Revolution and adopts the basic values of the Republic.
10 Have knowledge in a foreign language and have the ability to use these qualities in oral and written communication.
11 Has sufficient awareness of individual and public health, environmental protection and occupational safety.
12 Have the ability to use the Turkish language correctly and to make basic official correspondence.
13 Performs all procedures related to receiving patients, patient follow-up, terminating the peritoneal dialysis process in the Peritoneal Dialysis process.
14 To be able to use basic knowledge and skills related to the field, to interpret and evaluate data, and to identify and resolve potential problems.
15 Having Information about Nutrition Principles
16 İnsan Vücut Anotomisi Hakkında Bilgi Sahibi olmak
17 Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların amacının, organizmanın yaşamının sürdürülmesi olduğunu anlar
18 Minerallerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi edinir.
19 Dolaşım Sistemi, Boşaltım Sistemi, Sindirim Sistemi İle İlgili Kavramları Bilir
20 Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmektedir
21 Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme
22 Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilme
23 Aldığı Teorik Bilgilerle Proje Hazırlama Bilgi ve Tecrübesine Sahip Olma
24 Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme
25 Sosyal hizmet alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir ve bilimsel araştırma sürecini yönetir
26 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme