MİKROBİYOLOJİ |
OSAG130 |
1 |
2 |
0 |
4,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Ön Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
Dr. Öğr. Üyesi ÖZGÜN ÖYKÜ ÖZDEMİR |
Dersin Amacı |
Bu dersin temel amacı mikrobiyoloji alanında genel bir bilgi ve anlayış kazandırarak bakteriler başta olmak üzere, virüs, küf, maya ve parazitler hakkında bilgi edinmeyi sağlanmaktır. Bu mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, morfolojileri, yaşama koşulları ve tanımlanmaları ile patojen veya fırsatçı mikroorganizmalara bağlı olguların anlaşılması amaçlanmaktadır. Mikroorganizmaların yol açtıkları başlıca hastalıklar ve korunma yolları hakkında fikir sahibi olunması, sepsis, antisepsi, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramları ve bunlara uygun olarak bilinçli davranmanın sağlanması hedeflenmektedir. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Gains knowledge about the definition, scope and history of microbiology; Comprehends the methods of classifying and naming microorganisms. |
|
|
|
1 |
Mikrobiyoloji biliminin tanımı, kapsamı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur; mikroorganizmaları sınıflandırma ve isimlendirme yöntemlerini kavrar. |
Anlatım, Soru-cevap |
Sınav, Sözlü Değerlendirme |
3, 9 |
2 |
Bakterilerin morfolojik ve anatomik yapılarını anlayarak, üremeleri hakkında bilgi sahibi olur. |
Anlatım, Soru-cevap |
Sınav, Sözlü Değerlendirme |
3, 9 |
2 |
Understands the morphological and anatomical structures of bacteria and has information about their reproduction. |
|
|
|
3 |
Gains knowledge about the conditions required for nutrition and reproduction of bacteria and comprehends bacterial reproduction processes. |
|
|
|
3 |
Bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için gereken koşullar hakkında bilgi sahibi olur ve bakteriyel üreme süreçlerini kavrar. |
Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay |
Sınav, Sözlü Değerlendirme |
3, 5, 9 |
4 |
Önemli bakteriyel ve viral hastalıkların neler olduğunu görerek bu hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgi sahibi olur. |
Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay |
Sınav, Sözlü Değerlendirme |
3, 5, 9 |
4 |
By seeing what are the important bacterial and viral diseases, they have information about the ways of protection from these diseases. |
|
|
|
5 |
By having knowledge about molds, fungi and parasites, they become conscious about the main diseases they cause and ways of protection. |
|
|
|
5 |
Küfler, mantarlar ve parazitler hakkında bilgi sahibi olarak, bunların oluşturduğu başlıca hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilinçlenir. |
Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay |
Sınav, Sözlü Değerlendirme |
3, 5, 9 |
6 |
Bağışıklık tanımı, bağışıklık sistemi ve aşılar konusunda bilgi sahibi olur. Sepsis, antisepsi, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramlarını algılayarak, bunların önemini kavrar. |
Anlatım, Soru-cevap, Örnek Olay |
Sınav, Sözlü Değerlendirme |
1, 3, 5, 9 |
6 |
Gains knowledge about the definition of immunity, immune system and vaccines. Perceiving the concepts of sepsis, antisepsis, disinfection, sterilization and comprehends their importance. |
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Biyoloji, Mikrobiyoloji, Tıp |
Kaynaklar |
1. Ed. Ulusoy S. Leblebicioğlu H. Anaerop Bakteri enfeksiyonları. Bilimsel Tıp, 2005.
2. Ed. Ulusoy S. Usluer G. Ünal S. Gram Pozitif Bakteri Enfeksiyonları Bilimsel Tıp, 2004.
3. Ed. Ulusoy S. Leblebicioğlu H. Arman D. Gram negatif Bakteri Enfeksiyonları Bilimsel Tıp, 2004.
4. Ed. Ünal S. Güncel Bilgiler Işığında HIV/AIDS . Bilimsel Tıp, 2006. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Mikrobiyolojinin Tarihçesi, Sınıflandırılma ve İsimlendirme |
|
1 . Hafta |
History of Microbiology, Classification and Nomenclature |
|
2 . Hafta |
Bacteria Classification, Morphology and Laboratory diagnostic methods |
|
2 . Hafta |
Bakteri Sınıflandırma, Morfoloji ve Laboratuvar tanı yöntemleri |
|
3 . Hafta |
Bakteri Anatomik Yapısı |
|
3 . Hafta |
Bacteria Anatomical Structure |
|
4 . Hafta |
Bacterial Growth and Endospore Structure |
|
4 . Hafta |
Bakteri Üremesi ve Endospor yapısı |
|
5 . Hafta |
Bakteri Çoğalması ve Üreme Dönemleri |
|
5 . Hafta |
Bacterial Growth and Reproduction Periods |
|
6 . Hafta |
Factors Effective on Bacterial Growth-I |
|
6 . Hafta |
Bakteri Üremesi Üzerine Etkili Faktörler-I |
|
7 . Hafta |
Bakteri Üremesi Üzerine Etkili Faktörler-II |
|
7 . Hafta |
Factors Effective on Bacterial Growth-II |
|
8 . Hafta |
Midterm |
|
8 . Hafta |
Ara sınav |
|
9 . Hafta |
Bulaşıcı bakteri enfeksiyonları, Virüsler |
|
9 . Hafta |
Contagious bacterial infections, Viruses |
|
10 . Hafta |
Hepatitis viruses (A,B, C,D,E,G) and HIV (AIDS) infections |
|
10 . Hafta |
Hepatit virüsleri (A,B, C,D,E,G) ve HIV (AIDS) enfeksiyonları |
|
11 . Hafta |
Mantarlar (Küf ve Mayalar) |
|
11 . Hafta |
Fungi (Molds and Yeasts) |
|
12 . Hafta |
Parasites |
|
12 . Hafta |
Parazitler |
|
13 . Hafta |
Başlıca mantar ve parazit hastalıkları |
|
13 . Hafta |
Major fungal and parasitic diseases |
|
14 . Hafta |
Sterilization, Disinfection, Antisepsis, Antimicrobial Effects |
|
14 . Hafta |
Sterilizasyon, Dezenfeksiyon, Antisepsi, Antimikrobiyal Madde Etkileri |
|
15 . Hafta |
Bağışıklık, Bağışıklık Sistemi ve Aşılar |
|
15 . Hafta |
Immunity, Immune System and Vaccines |
|
16 . Hafta |
Dönem sonu sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
Ara Sınav |
1 |
40 |
Final Sınavı |
1 |
50 |
Sözlü Değerlendirme |
1 |
10 |
Sınav |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2 |
50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1 |
50 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
Final Sınavı |
1 |
16 |
16 |
Ara Sınav |
1 |
8 |
8 |
Ders süresi (sınav haftası dahil: 16xders saati) |
16 |
2 |
32 |
Sınıf Dışı Ders Calışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
16 |
2 |
32 |
Yarıyıl içi çalışmaları |
14 |
2 |
28 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
116 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Knows the full and complete definition of hemodialysis, learns about hemodialysis machines and water systems.
|
2 |
Recognize acute kidney patient and chronic kidney patient.
|
3 |
Classifies parasites and expresses ways of protection from parasites and comprehends basic microbiology, food, water microbiology and clinical microbiology techniques.
|
4 |
Gains knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of hemodialysis.
|
5 |
Have the knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of peritoneal dialysis.
|
6 |
Having the knowledge and experience of preparing a project with the theoretical knowledge gained
|
7 |
She knows all the steps from the admission of the patient to the termination of hemodialysis and has the knowledge of reaching, evaluating and applying basic scientific knowledge in her field.(dişil)
|
8 |
Establishes an effective communication with colleagues, patients, physicians and other healthcare professionals by considering the professional and ethical values related to the field.
|
9 |
She is conscious of Atatürk's principles and has knowledge of the history of the Revolution and adopts the basic values of the Republic. |
10 |
Have knowledge in a foreign language and have the ability to use these qualities in oral and written communication.
|
11 |
Has sufficient awareness of individual and public health, environmental protection and occupational safety.
|
12 |
Have the ability to use the Turkish language correctly and to make basic official correspondence.
|
13 |
Performs all procedures related to receiving patients, patient follow-up, terminating the peritoneal dialysis process in the Peritoneal Dialysis process.
|
14 |
To be able to use basic knowledge and skills related to the field, to interpret and evaluate data, and to identify and resolve potential problems.
|
15 |
Having Information about Nutrition Principles
|
16 |
İnsan Vücut Anotomisi Hakkında Bilgi Sahibi olmak |
17 |
Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların amacının, organizmanın
yaşamının sürdürülmesi olduğunu anlar |
18 |
Minerallerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi
edinir. |
19 |
Dolaşım Sistemi, Boşaltım Sistemi, Sindirim Sistemi İle İlgili Kavramları Bilir |
20 |
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmektedir |
21 |
Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme |
22 |
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilme |
23 |
Aldığı Teorik Bilgilerle Proje Hazırlama Bilgi ve Tecrübesine Sahip Olma |
24 |
Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme |
25 |
Sosyal hizmet alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir ve bilimsel araştırma sürecini yönetir |
26 |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme |
|