ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE STERİLİZASYON |
OSAG215 |
3 |
2 |
1 |
5,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Ön Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
Dr. Öğr. Üyesi Munkhtsetseg BANZRAGCH YAGCI |
Dersin Amacı |
Enfeksiyon ve enfeksiyon hastalıkları ile ilgili tanımları ,enfeksiyon hastalıklarına yol açan etkenleri ,enfeksiyon zincirini, hastalıkların bulaşma yollarını ve belirtilerini,hastane ve yoğun bakım kökenli enfeksiyonların risk faktörlerini, belirtilerini, önlemlerini kavramalarını sağlamak,dekontaminasyon ,izolasyon kuralları hakkında bilgi sahibi olmalarını , enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve sağlık çalışanlarının bu hastalıklardan korunması için alınması gereken önlemler,bağışıklanma yolları konusunda bilgilendirilmelerini sağlamak ve atık yönetimi, el hijyeni konusunda farkındalık kazandırmak |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Enfeksiyon ve enfeksiyona ilişkin temel kavramları açıklayabilir. |
|
|
|
2 |
Enfeksiyon zincirini oluşturan öğeleri birbiri ile ilişkilendirir ve enfeksiyon zincirini kırma stratejilerini listeler |
|
|
|
3 |
Fekal oral yolla bulaşan hastalıklar, etkenleri ve belirtilerini ,.kan yoluyla bulaşan hastalıkları ,etkenlerini ve belirtilerini ifade eder. |
|
|
|
4 |
Sterlizasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarını tanımlar ve kullanır,ambulans temizlik yöntemlerini ve el hijyeni kurallarını ifade eder |
|
|
|
5 |
Sağlık çalışanlarının enfeksiyondan korunma yöntemlerini , bağışıklanma yöntemlerini açıklar. |
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Enfeksiyon ve enfeksiyona ilişkin temel kavramlar,enfeksiyon zinciri,enfeksiyon zincirini oluşturan ögeler ve özellikleri,hastalıkların bulaşma yolları ve bulaşma yollarına göre hastalıkların özellikleri, hastane ve yoğun bakım enfeksiyonları, dekontaminasyon(dezenfeksiyon ve sterilizasyon kuralları),izolasyon önlemleri, enfeksiyondan korunma yolları, sağlık çalışanlarının enfeksiyon hastalıklarından korunması ,atık yönetimi |
Kaynaklar |
yayınlanmamış ders notları |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Enfeksiyon ve enfeksiyon hastalıkları ile ilgili tanım ve kavramlar |
|
2 . Hafta |
Enfeksiyon zincirini oluşturan ögeler , etkenler,tanımlar |
|
3 . Hafta |
Enfeksiyon hastalıklarında patogenez, genel belirtiler,laboratuvar bulguları,tanı yöntemleri |
|
4 . Hafta |
Fekal oral yolla bulaşan hastalıklar |
|
5 . Hafta |
Kan yoluyla bulaşan hastalıklar |
|
6 . Hafta |
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar |
|
7 . Hafta |
Genel ders tekrarı |
|
8 . Hafta |
ara sınav |
|
9 . Hafta |
Hastane kökenli enfeksiyonlar, Hava yoluyla bulaşan hastalıklar |
|
10 . Hafta |
Yoğun bakım kökenli enfeksiyonlar |
|
11 . Hafta |
Dekontaminasyon (dezenfeksiyon ve sterilizasyon) |
|
12 . Hafta |
İzolasyon önlemleri |
|
13 . Hafta |
Atık yönetimi,ambulans temizliği,enfeksiyon hastalıklarından korunma yöntemleri |
|
14 . Hafta |
Sağlık çalışanlarında enfeksiyonlardan korunma yolları, el hijyeni |
|
15 . Hafta |
Genel tekrar |
|
16 . Hafta |
DÖNEM SONU SINAVI |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
SMS-1181 |
1 |
40 |
SMS-1181 |
1 |
60 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
SMS-1181 |
15 |
2 |
30 |
SMS-1181 |
15 |
4 |
60 |
SMS-1181 |
1 |
10 |
10 |
SMS-1181 |
15 |
2 |
30 |
SMS-1181 |
1 |
20 |
20 |
Toplam İş Yükü |
150 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Knows the full and complete definition of hemodialysis, learns about hemodialysis machines and water systems.
|
2 |
Recognize acute kidney patient and chronic kidney patient.
|
3 |
Classifies parasites and expresses ways of protection from parasites and comprehends basic microbiology, food, water microbiology and clinical microbiology techniques.
|
4 |
Gains knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of hemodialysis.
|
5 |
Have the knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of peritoneal dialysis.
|
6 |
Having the knowledge and experience of preparing a project with the theoretical knowledge gained
|
7 |
She knows all the steps from the admission of the patient to the termination of hemodialysis and has the knowledge of reaching, evaluating and applying basic scientific knowledge in her field.(dişil)
|
8 |
Establishes an effective communication with colleagues, patients, physicians and other healthcare professionals by considering the professional and ethical values related to the field.
|
9 |
She is conscious of Atatürk's principles and has knowledge of the history of the Revolution and adopts the basic values of the Republic. |
10 |
Have knowledge in a foreign language and have the ability to use these qualities in oral and written communication.
|
11 |
Has sufficient awareness of individual and public health, environmental protection and occupational safety.
|
12 |
Have the ability to use the Turkish language correctly and to make basic official correspondence.
|
13 |
Performs all procedures related to receiving patients, patient follow-up, terminating the peritoneal dialysis process in the Peritoneal Dialysis process.
|
14 |
To be able to use basic knowledge and skills related to the field, to interpret and evaluate data, and to identify and resolve potential problems.
|
15 |
Having Information about Nutrition Principles
|
16 |
İnsan Vücut Anotomisi Hakkında Bilgi Sahibi olmak |
17 |
Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların amacının, organizmanın
yaşamının sürdürülmesi olduğunu anlar |
18 |
Minerallerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi
edinir. |
19 |
Dolaşım Sistemi, Boşaltım Sistemi, Sindirim Sistemi İle İlgili Kavramları Bilir |
20 |
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmektedir |
21 |
Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme |
22 |
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilme |
23 |
Aldığı Teorik Bilgilerle Proje Hazırlama Bilgi ve Tecrübesine Sahip Olma |
24 |
Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme |
25 |
Sosyal hizmet alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir ve bilimsel araştırma sürecini yönetir |
26 |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme |
|