Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
BESLENME İLKELERİ DYLZ108 2 2 0 3,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili
Dersin Türü Ön Lisans
Dersin sorumlusu(ları) Öğr.Gör. NURSEL BAKIRCAN
Dersin Amacı Beslenme esasları,su ve önemi,besin ögeleri,sindirim ve emilme,metabolizma ve enerji dengesi,sağlık,gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesi,yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesi,vejetaryen ve vegan beslenmesi,beslenme bozuklukları,beslenme ile ilgili diğer bilgileri öğrenmesi amaçlanır.
Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Defines the basics of nutrition, water and its importance, nutrients.
1 Beslenme esasları,su ve önemi,besin ögelerini tanımlar.
2 Sindirim ve emilme,metabolizma ve enerji dengesini,sağlığın önemini açıklar.
2 Explain the importance of digestion and absorption, metabolism and energy balance, and health.
3 Explains nutrition, child and youth nutrition in pregnancy and lactation.
3 Gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesini açıklar.
4 Yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesini tanımlar.
4 Defines elderly nutrition, sports nutrition.
5 Vegetarian and vegan nutrition explains nutritional disorders.
5 Vejetaryen ve vegan beslenmesi,beslenme bozukluklarını açıklar.
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
Dersin İçeriği
Beslenme esasları,su ve önemi,besin ögeleri,sindirim ve emilme,metabolizma ve enerji dengesi,sağlık,gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesi,yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesi,vejetaryen ve vegan beslenmesi,beslenme bozuklukları,beslenme ile ilgili diğer bilgiler
Kaynaklar
Briffa , J.( 2006). Sağlıklı yaşam için vitaminler ve mineraller. Ankara: Arkadaş Yayınevi. Erdoğan. S.(2009). Beslenme ve besin teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık. Schawandt, P.(2011). Yağ metabolizması bozuklukları : beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve ilaçla tedaviye yönelik öneriler. istanbul: Yüce Reklam Yayın Dağıtım.
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
1 . Hafta Canlılık için suyun fonksiyonları,dehidrasyon,su dengesi,su ihtiyacı,çeşme suyu kaynak suyu
1 . Hafta Functions of water for vitality, dehydration, water balance, water requirement, tap water spring water
2 . Hafta Proteins, the importance of proteins in the structure of living things, protein structures and the importance of these structures
2 . Hafta Proteinler,proteinlerin canlının yapısındaki önemi,protein yapıları ve bu yapıların önemi
3 . Hafta Yağlar,yağların yapısı,yağ asidleri
3 . Hafta Fats, structure of fats, fatty acids
4 . Hafta Carbohydrates, monosaccharides, disaccharides, oligosaccharides, polysaccharides
4 . Hafta Karbonhidratlar,monosakkaridler,disakkaridler,oligosakkaridler,polisakkaridler
5 . Hafta Vitaminler,vitaminlerin sınıflandırılması,yağda ve suda eriyen vitaminler,vitaminlerin en çok bulunduğ besinler
5 . Hafta Vitamins, classification of vitamins, fat and water soluble vitamins, foods with the most vitamins
6 . Hafta Minerals, macrominerals, microminerals and alcohol
6 . Hafta Mineraller,makromineraller,mikrominareller ve alkol
7 . Hafta Genel ders tekrarı
7 . Hafta General course repetition
8 . Hafta Midterm
8 . Hafta Ara sınav
9 . Hafta Sindirim,sindirim organları,protein sindirimi,yağların sindirimi,karbonhidratların sindirimi,emilme,proteinlerin emilmesi,yağların emilmesi,karbonhidratların emilmesi,suyun emilmesi,vitaminlerin emilmesi
9 . Hafta digestion, digestive organs, protein digestion, fat digestion, carbohydrates digestion, absorption, absorption of proteins, absorption of fats, absorption of carbohydrates, absorption of water, absorption of vitamins
10 . Hafta Metabolism and energy supply, energy balance and health
10 . Hafta Metabolisma ve enerji eldesi,enerji dengesi ve sağlık
11 . Hafta Gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesi
11 . Hafta Nutrition in pregnancy and lactation, child and youth nutrition
12 . Hafta Elderly nutrition, sports nutrition
12 . Hafta Yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesi
13 . Hafta Vejetaryen, vegan beslenmesi
13 . Hafta Vegetarian, vegan diet
14 . Hafta Nutritional disorders, other information about nutrition
14 . Hafta Beslenme bozuklukları,beslenme ile ilgili diğer bilgiler
15 . Hafta Genel tekrar
15 . Hafta An overview
16 . Hafta Dönem sonu sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
SMS-1181 1 30
SMS-1181 1 10
0 0
0 0
0 0
1 60
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 0 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 0 0
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
SMS-1181 1 2 2
SMS-1181 1 2 2
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
1 2 2
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
14 2 28
5 4 20
5 4 20
0 0 0
0 0 0
Toplam İş Yükü 74
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Knows the full and complete definition of hemodialysis, learns about hemodialysis machines and water systems. X
2 Recognize acute kidney patient and chronic kidney patient. X
3 Classifies parasites and expresses ways of protection from parasites and comprehends basic microbiology, food, water microbiology and clinical microbiology techniques. X
4 Gains knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of hemodialysis. X
5 Have the knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of peritoneal dialysis. X
6 Having the knowledge and experience of preparing a project with the theoretical knowledge gained X
7 She knows all the steps from the admission of the patient to the termination of hemodialysis and has the knowledge of reaching, evaluating and applying basic scientific knowledge in her field.(dişil) X
8 Establishes an effective communication with colleagues, patients, physicians and other healthcare professionals by considering the professional and ethical values ​​related to the field. X
9 She is conscious of Atatürk's principles and has knowledge of the history of the Revolution and adopts the basic values of the Republic. X
10 Have knowledge in a foreign language and have the ability to use these qualities in oral and written communication. X
11 Has sufficient awareness of individual and public health, environmental protection and occupational safety. X
12 Have the ability to use the Turkish language correctly and to make basic official correspondence. X
13 Performs all procedures related to receiving patients, patient follow-up, terminating the peritoneal dialysis process in the Peritoneal Dialysis process. X
14 To be able to use basic knowledge and skills related to the field, to interpret and evaluate data, and to identify and resolve potential problems. X
15 Having Information about Nutrition Principles X
16 İnsan Vücut Anotomisi Hakkında Bilgi Sahibi olmak
17 Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların amacının, organizmanın yaşamının sürdürülmesi olduğunu anlar
18 Minerallerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi edinir.
19 Dolaşım Sistemi, Boşaltım Sistemi, Sindirim Sistemi İle İlgili Kavramları Bilir
20 Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmektedir
21 Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme
22 Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilme
23 Aldığı Teorik Bilgilerle Proje Hazırlama Bilgi ve Tecrübesine Sahip Olma
24 Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme
25 Sosyal hizmet alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir ve bilimsel araştırma sürecini yönetir
26 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme