BESLENME İLKELERİ |
DYLZ108 |
2 |
2 |
0 |
3,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Ön Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
Öğr.Gör. NURSEL BAKIRCAN |
Dersin Amacı |
Beslenme esasları,su ve önemi,besin ögeleri,sindirim ve emilme,metabolizma ve enerji dengesi,sağlık,gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesi,yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesi,vejetaryen ve vegan beslenmesi,beslenme bozuklukları,beslenme ile ilgili diğer bilgileri öğrenmesi amaçlanır. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Defines the basics of nutrition, water and its importance, nutrients.
|
|
|
|
1 |
Beslenme esasları,su ve önemi,besin ögelerini tanımlar. |
|
|
|
2 |
Sindirim ve emilme,metabolizma ve enerji dengesini,sağlığın önemini açıklar. |
|
|
|
2 |
Explain the importance of digestion and absorption, metabolism and energy balance, and health. |
|
|
|
3 |
Explains nutrition, child and youth nutrition in pregnancy and lactation.
|
|
|
|
3 |
Gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesini açıklar. |
|
|
|
4 |
Yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesini tanımlar. |
|
|
|
4 |
Defines elderly nutrition, sports nutrition.
|
|
|
|
5 |
Vegetarian and vegan nutrition explains nutritional disorders. |
|
|
|
5 |
Vejetaryen ve vegan beslenmesi,beslenme bozukluklarını açıklar. |
|
|
|
6 |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Beslenme esasları,su ve önemi,besin ögeleri,sindirim ve emilme,metabolizma ve enerji dengesi,sağlık,gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesi,yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesi,vejetaryen ve vegan beslenmesi,beslenme bozuklukları,beslenme ile ilgili diğer bilgiler |
Kaynaklar |
Briffa , J.( 2006). Sağlıklı yaşam için vitaminler ve mineraller. Ankara: Arkadaş Yayınevi.
Erdoğan. S.(2009). Beslenme ve besin teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Schawandt, P.(2011). Yağ metabolizması bozuklukları : beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve ilaçla tedaviye yönelik öneriler. istanbul: Yüce Reklam Yayın Dağıtım. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Canlılık için suyun fonksiyonları,dehidrasyon,su dengesi,su ihtiyacı,çeşme suyu kaynak suyu |
|
1 . Hafta |
Functions of water for vitality, dehydration, water balance, water requirement, tap water spring water |
|
2 . Hafta |
Proteins, the importance of proteins in the structure of living things, protein structures and the importance of these structures |
|
2 . Hafta |
Proteinler,proteinlerin canlının yapısındaki önemi,protein yapıları ve bu yapıların önemi |
|
3 . Hafta |
Yağlar,yağların yapısı,yağ asidleri |
|
3 . Hafta |
Fats, structure of fats, fatty acids |
|
4 . Hafta |
Carbohydrates, monosaccharides, disaccharides, oligosaccharides, polysaccharides |
|
4 . Hafta |
Karbonhidratlar,monosakkaridler,disakkaridler,oligosakkaridler,polisakkaridler |
|
5 . Hafta |
Vitaminler,vitaminlerin sınıflandırılması,yağda ve suda eriyen vitaminler,vitaminlerin en çok bulunduğ besinler |
|
5 . Hafta |
Vitamins, classification of vitamins, fat and water soluble vitamins, foods with the most vitamins |
|
6 . Hafta |
Minerals, macrominerals, microminerals and alcohol |
|
6 . Hafta |
Mineraller,makromineraller,mikrominareller ve alkol |
|
7 . Hafta |
Genel ders tekrarı |
|
7 . Hafta |
General course repetition
|
|
8 . Hafta |
Midterm |
|
8 . Hafta |
Ara sınav |
|
9 . Hafta |
Sindirim,sindirim organları,protein sindirimi,yağların sindirimi,karbonhidratların sindirimi,emilme,proteinlerin emilmesi,yağların emilmesi,karbonhidratların emilmesi,suyun emilmesi,vitaminlerin emilmesi |
|
9 . Hafta |
digestion, digestive organs, protein digestion, fat digestion, carbohydrates digestion, absorption, absorption of proteins, absorption of fats, absorption of carbohydrates, absorption of water, absorption of vitamins |
|
10 . Hafta |
Metabolism and energy supply, energy balance and health |
|
10 . Hafta |
Metabolisma ve enerji eldesi,enerji dengesi ve sağlık |
|
11 . Hafta |
Gebelik ve laktasyonda beslenme,çocuk ve genç beslenmesi |
|
11 . Hafta |
Nutrition in pregnancy and lactation, child and youth nutrition |
|
12 . Hafta |
Elderly nutrition, sports nutrition |
|
12 . Hafta |
Yaşlı beslenmesi,sporcu beslenmesi |
|
13 . Hafta |
Vejetaryen, vegan beslenmesi |
|
13 . Hafta |
Vegetarian, vegan diet |
|
14 . Hafta |
Nutritional disorders, other information about nutrition |
|
14 . Hafta |
Beslenme bozuklukları,beslenme ile ilgili diğer bilgiler |
|
15 . Hafta |
Genel tekrar |
|
15 . Hafta |
An overview |
|
16 . Hafta |
Dönem sonu sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
SMS-1181 |
1 |
30 |
SMS-1181 |
1 |
10 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
60 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
SMS-1181 |
1 |
2 |
2 |
SMS-1181 |
1 |
2 |
2 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
2 |
2 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
2 |
28 |
|
5 |
4 |
20 |
|
5 |
4 |
20 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
74 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Knows the full and complete definition of hemodialysis, learns about hemodialysis machines and water systems.
|
|
X |
|
|
|
2 |
Recognize acute kidney patient and chronic kidney patient.
|
|
X |
|
|
|
3 |
Classifies parasites and expresses ways of protection from parasites and comprehends basic microbiology, food, water microbiology and clinical microbiology techniques.
|
X |
|
|
|
|
4 |
Gains knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of hemodialysis.
|
X |
|
|
|
|
5 |
Have the knowledge and skills to recognize and intervene in acute and chronic complications of peritoneal dialysis.
|
X |
|
|
|
|
6 |
Having the knowledge and experience of preparing a project with the theoretical knowledge gained
|
X |
|
|
|
|
7 |
She knows all the steps from the admission of the patient to the termination of hemodialysis and has the knowledge of reaching, evaluating and applying basic scientific knowledge in her field.(dişil)
|
X |
|
|
|
|
8 |
Establishes an effective communication with colleagues, patients, physicians and other healthcare professionals by considering the professional and ethical values related to the field.
|
X |
|
|
|
|
9 |
She is conscious of Atatürk's principles and has knowledge of the history of the Revolution and adopts the basic values of the Republic. |
X |
|
|
|
|
10 |
Have knowledge in a foreign language and have the ability to use these qualities in oral and written communication.
|
X |
|
|
|
|
11 |
Has sufficient awareness of individual and public health, environmental protection and occupational safety.
|
X |
|
|
|
|
12 |
Have the ability to use the Turkish language correctly and to make basic official correspondence.
|
X |
|
|
|
|
13 |
Performs all procedures related to receiving patients, patient follow-up, terminating the peritoneal dialysis process in the Peritoneal Dialysis process.
|
X |
|
|
|
|
14 |
To be able to use basic knowledge and skills related to the field, to interpret and evaluate data, and to identify and resolve potential problems.
|
X |
|
|
|
|
15 |
Having Information about Nutrition Principles
|
X |
|
|
|
|
16 |
İnsan Vücut Anotomisi Hakkında Bilgi Sahibi olmak |
17 |
Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların amacının, organizmanın
yaşamının sürdürülmesi olduğunu anlar |
18 |
Minerallerin kimyasal yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi
edinir. |
19 |
Dolaşım Sistemi, Boşaltım Sistemi, Sindirim Sistemi İle İlgili Kavramları Bilir |
20 |
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmektedir |
21 |
Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme |
22 |
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilme |
23 |
Aldığı Teorik Bilgilerle Proje Hazırlama Bilgi ve Tecrübesine Sahip Olma |
24 |
Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütme |
25 |
Sosyal hizmet alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir ve bilimsel araştırma sürecini yönetir |
26 |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme |
|