Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
BİYOKİMYA OSAG122 2 2 0 4,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili Türkçe
Dersin Türü Ön Lisans
Dersin sorumlusu(ları) Dr. Öğr. Üyesi ELİF ESRA ALTUNER
Dersin Amacı Temel meslek derslerinden biri olarak insan organizmasındaki biyomolekülleri tanımak, metabolizma ile ilişkilerini anlamak, elektrolit ve pH değişimlerinde oluşan laboratuvar sonuçlarını değerlendirebilmek, protein, karbonhidrat ve lipid metabolizmaları, vitaminler, mineraller ve diğer esansiyel faktörlerin öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Explain what they have learned about biochemical parent compounds
1 Biyokimyasal ana bileşikler hakkında öğrendiklerini açıklar Anlatım, Soru-cevap Sınav 18
2 Amino asitlerin ve proteinlerin yapılarını tanımlayabilecektir Anlatım, Soru-cevap Sınav 15
2 Will be able to describe the structures of amino acids and proteins
3 Will be able to explain the structures and functions of nucleic acids.
3 Nükleik asitlerin yapılarını ve görevlerini açıklayabilecektir Anlatım, Soru-cevap Sınav 17
4 Karbohidratların özelliklerini ve yapılarını sınıflandırabilecektir Anlatım, Soru-cevap Sınav 15, 17, 18
4 Will be able to explain the structures and functions of nucleic acids.
5 Will be able to describe the structures and properties of lipids
5 Lipitlerin yapılarını ve özelliklerini tanımlayabilecektir Anlatım, Soru-cevap Sınav 17
6 Protein, karbohidrat ve lipit metabolizmalarını açıklayabilecektir Anlatım, Soru-cevap Sınav 15, 18
6 Will be able to explain protein, carbohydrate and lipid metabolisms.
7 Will be able to classify the structures and properties of enzymes, vitamins and minerals.
7 Enzimlerin, vitamin ve minerallerin yapılarını ve özelliklerini sınıflandırabilecektir Anlatım, Soru-cevap Sınav 11, 15
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
Dersin İçeriği
Biyokimyaya giriş ve canlıların genel özellikleri. Karbonhidratların yapı, özellik ve metabolizması. Lipidlerin yapı, özellik ve metabolizması. Proteinlerin yapı, özellik ve metabolizması. Enzimlerin yapı ve özellikleri. Mineraller ve vitaminler. Karaciğerin biyokimyasal reaksiyonlarda rolü. Böbreğin biyokimyasal reaksiyonlarda rolü. Kan biyokimyası. Asit-baz dengesi. İdrar biyokimyası. Periton sıvısının biyokimyası. Nükleik asitler ve genetik hastalıklar
Kaynaklar
Ders notları, Power Point sunumları, tıbbi dergiler ve yayınları.
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
1 . Hafta Biyokimya genel kavramları.ve metabolizma tanımı.
1 . Hafta General concepts of biochemistry and definition of metabolism.
2 . Hafta Ways of obtaining energy. Respiratory chain and oxidative phosphorylation.
2 . Hafta Enerji elde edilme yolları. Solunum zinciri ve oksidatif fosforilasyon.
3 . Hafta Karbohidratlar tanımı özellikleri ve sindirimi
3 . Hafta Carbohydrates definition, properties and digestion
4 . Hafta Carbohydrates definition, properties and digestion
4 . Hafta Karbohidratlar tanımı özellikleri ve sindirimi
5 . Hafta Glukozun başlıca metabolik yolları
5 . Hafta Major metabolic pathways of glucose
6 . Hafta Major metabolic pathways of glucose
6 . Hafta Glukozun başlıca metabolik yolları
7 . Hafta Genel Tekrar
7 . Hafta An overview
8 . Hafta Midterm
8 . Hafta Ara Sınav
9 . Hafta Lipitler ve lipit metabolizması
9 . Hafta Lipids and lipid metabolism
10 . Hafta Amino acids, proteins and protein metabolism. urea cycle
10 . Hafta Aminoasitler, proteinler ve protein metabolizması. Üre döngüsü
11 . Hafta Enzim tanımı özellikleri ve klinik kullanımı
11 . Hafta Enzyme definition, properties and clinical use
12 . Hafta Nucleic Acids definition and properties
12 . Hafta Nükleik Asitler tanımı ve özellikleri
13 . Hafta Vitaminler ve klinik önemi
13 . Hafta Vitamins and their clinical significance
14 . Hafta Minerals and their clinical significance
14 . Hafta Mineraller ve klinik önemi
15 . Hafta Genel Tekrar
15 . Hafta An overview
16 . Hafta Dönem Sonu Sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
Ara Sınav 1 40
DÖNEM SONU 1 60
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 0 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 2 100
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
DÖNEM İÇİ DERSE KATILIM 16 2 32
HAFTALIK ÇALIŞMA 16 2 32
BEYİN FIRTINASI 1 6 6
DÖNEM SONU SINAVINA HAZIRLIK 16 2 32
SINIF DIŞI DERS ÇALIŞMA SÜRESİ 1 18 18
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
Toplam İş Yükü 120
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Eczane hizmetleri ve uygulamaları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
2 Alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme yeteneği kazanır.
3 Eczacı gözetiminde reçeteli ve reçetesiz ilaç, tıbbi bitkisel ürün, tıbbi malzeme, dermokozmetikler hakkında hastayı bilgilendirme becerisine sahip olur.
4 Ürünlerin miad ve stok kontrolleri, ilaç siparişi kontrolleri, ilaçların uygun şekilde saklanması ve kayıtların tutulması konusunda bilgi sahibi olur.
5 Eczacının gözetimi altında olası sorunları saptar ve eczane hizmetleri alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak çözümler üretir.
6 Bu alandan mezun olan öğrenci meslek uygulama alanlarında ortak çalışmalara katılabilir ve bir ekibin parçası olarak sorumluluk alabilir.
7 Öğrenci bu alanda edinmiş olduğu bilgiler ışığında ve eczacının denetimi altında temel düzeydeki çalışmaları yürütür.
8 Eczane hizmetleri kapsamında mevcut yeteneklerini geliştirir, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki inovatif gelişmeleri takip ederek yeni bilgiler elde eder ve sahip olduğu bilgileri günceller.
9 Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak eczane hizmetleri alanındaki kayıtları düzenli olarak tutar.
10 Mesleki yasal mevzuat ve sosyal adalet hakkında gerekli bilince sahip olur.
11 İş sağlığı ve güvenliği konularındaki farkındalığın yanı sıra, çalışma alanındaki etik ve kültürel değerler hususunda yeterli bilince sahip olur.
12 Atatürk ilkeleri ışığında, Türkçeyi doğru kullanan ve en az bir yabancı dil bilen bir birey olarak alanında hizmet sunar.