Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
ECZACILIKTA TEMEL HESAPLAMALAR ECH103 1 2 0 4,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili
Dersin Türü Ön Lisans
Dersin sorumlusu(ları) Öğr.Gör. ONUR ALTINBAŞAK
Dersin Amacı Eczane hizmetleri eğitiminde ve eczane teknikerliği mesleğinin uygulanmasında kullanılacak temel hesaplamaları öğretmek.
Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Can explain international measurement systems
1 Uluslararası ölçüm sistemlerini açıklayabilir.
2 Eczacılıkta temel hesaplamalarla ilgili temel kavramları tanımlayabilir.
2 Can define basic concepts related to basic calculations in pharmacy
3 Can perform ratio and proportion calculations
3 Oran-orantı hesaplarını yapabilir.
4 Çözelti seyreltme ve alkol seyreltme hesaplamalarını yapabilir.
4 Can perform solution dilution and alcohol dilution calculations
5 Basic dose calculations, maximal and child dose calculations can be done.
5 Temel doz hesaplamaları, maksimal ve çocuk dozu hesaplamalarını yapabilir.
6
6 Can perform basic dose calculations, maximum dose, and pediatric dose calculations
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
Dersin İçeriği
Genel Tanımlar ve Giriş, Ölçü sistemleri, Ölçü araçları özellikleri ve kullanımı, Anlamlı rakamlar, Temel hesaplar, Çözeltiler, Çözelti seyreltme, alkol seyreltme, Tampon çözeltiler, Temel doz hesaplamaları, Maksimal doz ve çocuk dozu kavramı.
Kaynaklar
1. İlaç Doz Hesaplamaları, 2020, S. KESKİN KIZILTEPE / Akademisyen Kitabevi. 2. Analitik Kimyaya Giriş, 2002, E. DÖLEN / Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi yayını. 3.Eczacılık öğrencileri için Matematik, 2010, A.S. BAŞTUĞ / Evrim Yayınevi.
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
1 . Hafta Genel Tanımlar ve Giriş
1 . Hafta General Definitions and Introduction
2 . Hafta Measurement Systems
2 . Hafta Ölçü sistemleri
3 . Hafta Ölçü araçları özellikleri ve kullanımı
3 . Hafta Properties and Use of Measurement Tools
4 . Hafta Properties and Use of Measurement Tools
4 . Hafta Ölçü araçları özellikleri ve kullanımı
5 . Hafta Anlamlı rakamlar
5 . Hafta Significant figures
6 . Hafta Basic Calculations
6 . Hafta Temel hesaplar
7 . Hafta Genel tekrar
7 . Hafta General Review
8 . Hafta Midterm Exam
8 . Hafta Ara Sınav
9 . Hafta Çözeltiler
9 . Hafta Solutions
10 . Hafta Solution Dilution, Alcohol Dilution
10 . Hafta Çözelti seyreltme
11 . Hafta Alkol seyreltme
11 . Hafta Buffer Solutions
12 . Hafta Basic dose calculations
12 . Hafta Temel doz hesaplamaları
13 . Hafta Temel doz hesaplamaları
13 . Hafta Basic dose calculations
14 . Hafta Concepts of Maximum Dose and Pediatric Dose
14 . Hafta Maksimal doz ve çocuk dozu kavramı
15 . Hafta Genel tekrar
15 . Hafta General Review
16 . Hafta Dönem Sonu Sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
Ara sınav 1 40
Dönem sonu sınavı 1 60
Ödev 1 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 2 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 1 60
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
SMS-1181 1 1 1
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
1 1 1
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
16 2 32
3 10 30
2 14 28
14 2 28
0 0 0
Toplam İş Yükü 120
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Eczane hizmetleri ve uygulamaları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur. X
2 Alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme yeteneği kazanır. X
3 Eczacı gözetiminde reçeteli ve reçetesiz ilaç, tıbbi bitkisel ürün, tıbbi malzeme, dermokozmetikler hakkında hastayı bilgilendirme becerisine sahip olur. X
4 Ürünlerin miad ve stok kontrolleri, ilaç siparişi kontrolleri, ilaçların uygun şekilde saklanması ve kayıtların tutulması konusunda bilgi sahibi olur. X
5 Eczacının gözetimi altında olası sorunları saptar ve eczane hizmetleri alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak çözümler üretir. X
6 Bu alandan mezun olan öğrenci meslek uygulama alanlarında ortak çalışmalara katılabilir ve bir ekibin parçası olarak sorumluluk alabilir. X
7 Öğrenci bu alanda edinmiş olduğu bilgiler ışığında ve eczacının denetimi altında temel düzeydeki çalışmaları yürütür. X
8 Eczane hizmetleri kapsamında mevcut yeteneklerini geliştirir, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki inovatif gelişmeleri takip ederek yeni bilgiler elde eder ve sahip olduğu bilgileri günceller. X
9 Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak eczane hizmetleri alanındaki kayıtları düzenli olarak tutar. X
10 Mesleki yasal mevzuat ve sosyal adalet hakkında gerekli bilince sahip olur. X
11 İş sağlığı ve güvenliği konularındaki farkındalığın yanı sıra, çalışma alanındaki etik ve kültürel değerler hususunda yeterli bilince sahip olur. X
12 Atatürk ilkeleri ışığında, Türkçeyi doğru kullanan ve en az bir yabancı dil bilen bir birey olarak alanında hizmet sunar. X