ECZANE HİZMETLERİ UYGULAMALARI-I |
ECH104 |
2 |
2 |
3 |
6,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Ön Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
|
Dersin Amacı |
Eczane hizmetleri kapsamındaki uygulamaları kavramasını ve mesleki yeterliliklerini sağlamayı amaçlamaktadır. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Can define safe working practices in the laboratory
and sterilization techniques. |
|
|
|
1 |
Laboratuvarda güvenli çalışma ve sterilizasyon tekniklerini tanımlayabilir. |
|
|
|
2 |
Temel farmasötik işlemleri açıklayabilir. |
|
|
|
2 |
Can explain basic pharmaceutical processes. |
|
|
|
3 |
Can explain the MEDULA system and ITS. |
|
|
|
3 |
MEDULA sistemi ve İTS’yi açıklayabilir |
|
|
|
4 |
Eczanede kullanılan programlara örnek verebilir |
|
|
|
4 |
Can provide examples of programs used in
pharmacies. |
|
|
|
5 |
Can explain official procedures carried out in an
independent pharmacy. |
|
|
|
5 |
Serbest eczanede sürdürülen resmi işlemleri açıklayabilir. |
|
|
|
6 |
İlaç bilgisi için kaynak örnekleri verebilir. |
|
|
|
6 |
Can provide examples of resources for drug
information |
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Laboratuvar çalışma güvenliği, Sterilizasyon yöntemleri, Temel farmasötik işlemler, Etiket bilgisi ve majistral işlemler, Reçete ve rapor örnekleri, İlaç bilgisi için kullanılacak kaynaklar, Kontrole tabi ilaçlar, Sıralı dağıtım reçeteleri, MEDULA sistemi ve İTS, Stok yönetimi, Eczanede kullanılan programlar, Eczanede resmi işlemler |
Kaynaklar |
1. Zırh Gürsoy A, Farmasötik Teknoloji, Kontrollü Salım Sistemleri Derneği, 2012
2. Eczacının başvuru rehberi, Türk Eczacıları Birliği yayını. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Genel tanımlar ve giriş |
|
1 . Hafta |
General definitions and introduction |
|
2 . Hafta |
Laboratory work safety |
|
2 . Hafta |
Laboratuvar çalışma güvenliği |
|
3 . Hafta |
Sterilizasyon yöntemleri |
|
3 . Hafta |
Sterilization methods |
|
4 . Hafta |
Basic pharmaceutical processes |
|
4 . Hafta |
Temel farmasötik işlemler |
|
5 . Hafta |
Etiket bilgisi ve majistral işlemler |
|
5 . Hafta |
Label information and magistral operations |
|
6 . Hafta |
Recipe and report samples |
|
6 . Hafta |
Reçete ve rapor örnekleri |
|
7 . Hafta |
Genel tekrar |
|
7 . Hafta |
An overview |
|
8 . Hafta |
Midterm |
|
8 . Hafta |
Ara Sınav |
|
9 . Hafta |
İlaç bilgisi için kullanılacak kaynaklar |
|
9 . Hafta |
Resources to use for drug information |
|
10 . Hafta |
Controlled drugs |
|
10 . Hafta |
Kontrole tabi ilaçlar |
|
11 . Hafta |
Sıralı dağıtım reçeteleri |
|
11 . Hafta |
Sequential dispensing prescriptions |
|
12 . Hafta |
MEDULA system and ITS |
|
12 . Hafta |
MEDULA sistemi ve İTS |
|
13 . Hafta |
Eczanede kullanılan programlar |
|
13 . Hafta |
Programs used in pharmacy |
|
14 . Hafta |
Official procedures in pharmacies |
|
14 . Hafta |
Eczanede resmi işlemler |
|
15 . Hafta |
Genel tekrar |
|
15 . Hafta |
An overview |
|
16 . Hafta |
Dönem sonu sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
SMS-1181 |
1 |
40 |
SMS-1181 |
1 |
60 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
SMS-1181 |
1 |
2 |
2 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
14 |
2 |
28 |
|
2 |
12 |
24 |
|
2 |
12 |
24 |
|
2 |
22 |
44 |
|
14 |
2 |
28 |
Toplam İş Yükü |
150 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczane hizmetleri ve uygulamaları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur. |
|
|
|
|
X |
2 |
Alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme yeteneği kazanır. |
|
|
|
|
X |
3 |
Eczacı gözetiminde reçeteli ve reçetesiz ilaç, tıbbi bitkisel ürün, tıbbi malzeme, dermokozmetikler hakkında hastayı bilgilendirme becerisine sahip olur. |
|
|
|
|
X |
4 |
Ürünlerin miad ve stok kontrolleri, ilaç siparişi kontrolleri, ilaçların uygun şekilde saklanması ve kayıtların tutulması konusunda bilgi sahibi olur. |
|
|
|
|
X |
5 |
Eczacının gözetimi altında olası sorunları saptar ve eczane hizmetleri alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak çözümler üretir. |
|
|
|
|
X |
6 |
Bu alandan mezun olan öğrenci meslek uygulama alanlarında ortak çalışmalara katılabilir ve bir ekibin parçası olarak sorumluluk alabilir. |
|
|
X |
|
|
7 |
Öğrenci bu alanda edinmiş olduğu bilgiler ışığında ve eczacının denetimi altında temel düzeydeki çalışmaları yürütür. |
|
|
|
|
X |
8 |
Eczane hizmetleri kapsamında mevcut yeteneklerini geliştirir, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki inovatif gelişmeleri takip ederek yeni bilgiler elde eder ve sahip olduğu bilgileri günceller. |
|
|
|
|
X |
9 |
Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak eczane hizmetleri alanındaki kayıtları düzenli olarak tutar. |
|
|
X |
|
|
10 |
Mesleki yasal mevzuat ve sosyal adalet hakkında gerekli bilince sahip olur. |
X |
|
|
|
|
11 |
İş sağlığı ve güvenliği konularındaki farkındalığın yanı sıra, çalışma alanındaki etik ve kültürel değerler hususunda yeterli bilince sahip olur. |
X |
|
|
|
|
12 |
Atatürk ilkeleri ışığında, Türkçeyi doğru kullanan ve en az bir yabancı dil bilen bir birey olarak alanında hizmet sunar. |
X |
|
|
|
|
|