Dersin Adı Ders Kodu Yarıyılı Teori
(Saat/Hafta)
Uygulama
(Saat/Hafta)
Akts
TIBBİ BİTKİSEL ÜRÜNLER ECH106 2 2 0 4,0
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin Dili
Dersin Türü Ön Lisans
Dersin sorumlusu(ları)
Dersin Amacı Tıbbi bitkisel ürünlerin tanıtılması, fitoterapiyle ilgili genel tanımlar, bitkilerin doğru kullanımı, çeşitli sistem hastalıkları.
Dersin Verilme Şekli Örgün
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Değerlendirme Yöntemleri Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5)
1 Can explain the definitions of drugs, phytotherapy, herbal medicine
1 Drog, fitoterapi, bitkisel ilaç tanımlarını açıklayabilir
2 Aromaterapiyi ve kullanım alanlarını açıklayabilir.
2 Can explain aromatherapy and its usage areas.
3 Explain the points to be considered in the use of herbal products.
3 Bitkisel ürün kullanımında dikkat edilecek hususları açıklayabilir.
4 Nutrasötik tanımı yapabilir
4 Can define nutraceutical
5 Explain the distinction between GBTU and herbal medicine.
5 GBTÜ ve bitkisel ilaç ayrımlarını açıklayabilir.
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
Dersin İçeriği
Bitkisel Ürünlerin Doğru Kullanımı, Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler, Bitkisel Türkiye'de Kullanılan İlaçlar, Takviye Edici Besinler, Kullanımına İlişkin Hususlar Bitkisel Ürünler, Fonksiyonel Besinler, Besin Takviyeleri, Vitaminler, Mineraller, Doğal Ürünlere İlişkin Yasal Düzenlemeler, Aromaterapi.
Kaynaklar
1. Baser, H., Farmakognozi ve Fitoterapi, Istanbul Tıp Kitabevi, 2021. 2. Deliorman, D. Hekimler ve Eczacılar İçin Akılcı Fitoterapi, Celsus Kitabevi, 2020.
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar Konular Dokümanlar
0 . Hafta
1 . Hafta Tıbbi bitkisel ürünlerle ilgili genel tanımlar
1 . Hafta General definitions of medicinal herbal products
2 . Hafta Herbal drugs and methods of obtaining
2 . Hafta Bitkisel droglar ve elde ediliş yöntemleri
3 . Hafta Bitkisel ürün kullanımında dikkat edilecek hususlar
3 . Hafta Considerations when using herbal products
4 . Hafta Herbal Medicines Used in Turkey
4 . Hafta Türkiyede Kullanılan Bitkisel İlaçlar
5 . Hafta Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler
5 . Hafta Traditional Herbal Medicinal Products
6 . Hafta Food supplements
6 . Hafta Gıda takviyeleri
7 . Hafta Genel tekrar
7 . Hafta An overview
8 . Hafta Midterm
8 . Hafta Ara Sınav
9 . Hafta Vitamin, mineral destekleri
9 . Hafta Vitamin, mineral supplements
10 . Hafta Nutraceuticals
10 . Hafta Nutrasötikler
11 . Hafta Aromaterapi
11 . Hafta Aromatherapy
12 . Hafta Aromatherapy
12 . Hafta Aromaterapi
13 . Hafta Bitkisel preparatların kalitesi ve güvenilirliği
13 . Hafta Quality and safety of herbal preparations
14 . Hafta Legal regulations on natural products
14 . Hafta Doğal ürünler hakkında yasal düzenlemeler
15 . Hafta Genel tekrar
15 . Hafta An overview
16 . Hafta Dönem Sonu Sınavı
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları Sayısı Katkı Payı (%)
SMS-1181 1 40
SMS-1181 1 60
SMS-1181 0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
0 0
Toplam 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 0 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 0 0
Toplam 100
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
SMS-1181 2 5 10
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
SMS-1181 0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
3 10 30
16 2 32
0 0 0
1 20 20
16 1 16
0 0 0
Toplam İş Yükü 108
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
Sıra No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi*
1 2 3 4 5
1 Eczane hizmetleri ve uygulamaları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur. X
2 Alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme yeteneği kazanır. X
3 Eczacı gözetiminde reçeteli ve reçetesiz ilaç, tıbbi bitkisel ürün, tıbbi malzeme, dermokozmetikler hakkında hastayı bilgilendirme becerisine sahip olur. X
4 Ürünlerin miad ve stok kontrolleri, ilaç siparişi kontrolleri, ilaçların uygun şekilde saklanması ve kayıtların tutulması konusunda bilgi sahibi olur. X
5 Eczacının gözetimi altında olası sorunları saptar ve eczane hizmetleri alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak çözümler üretir. X
6 Bu alandan mezun olan öğrenci meslek uygulama alanlarında ortak çalışmalara katılabilir ve bir ekibin parçası olarak sorumluluk alabilir. X
7 Öğrenci bu alanda edinmiş olduğu bilgiler ışığında ve eczacının denetimi altında temel düzeydeki çalışmaları yürütür. X
8 Eczane hizmetleri kapsamında mevcut yeteneklerini geliştirir, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki inovatif gelişmeleri takip ederek yeni bilgiler elde eder ve sahip olduğu bilgileri günceller. X
9 Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak eczane hizmetleri alanındaki kayıtları düzenli olarak tutar. X
10 Mesleki yasal mevzuat ve sosyal adalet hakkında gerekli bilince sahip olur. X
11 İş sağlığı ve güvenliği konularındaki farkındalığın yanı sıra, çalışma alanındaki etik ve kültürel değerler hususunda yeterli bilince sahip olur. X
12 Atatürk ilkeleri ışığında, Türkçeyi doğru kullanan ve en az bir yabancı dil bilen bir birey olarak alanında hizmet sunar. X