TIBBİ BİTKİSEL ÜRÜNLER |
ECH106 |
2 |
2 |
0 |
4,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Ön Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
|
Dersin Amacı |
Tıbbi bitkisel ürünlerin tanıtılması, fitoterapiyle ilgili genel tanımlar, bitkilerin doğru kullanımı, çeşitli sistem hastalıkları. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Can explain the definitions of drugs, phytotherapy, herbal medicine |
|
|
|
1 |
Drog, fitoterapi, bitkisel ilaç tanımlarını açıklayabilir |
|
|
|
2 |
Aromaterapiyi ve kullanım alanlarını açıklayabilir. |
|
|
|
2 |
Can explain aromatherapy and its usage areas. |
|
|
|
3 |
Explain the points to be considered in the use of herbal products. |
|
|
|
3 |
Bitkisel ürün kullanımında dikkat edilecek hususları açıklayabilir. |
|
|
|
4 |
Nutrasötik tanımı yapabilir |
|
|
|
4 |
Can define nutraceutical |
|
|
|
5 |
Explain the distinction between GBTU and herbal medicine. |
|
|
|
5 |
GBTÜ ve bitkisel ilaç ayrımlarını açıklayabilir. |
|
|
|
6 |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Bitkisel Ürünlerin Doğru Kullanımı, Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler, Bitkisel Türkiye'de Kullanılan İlaçlar, Takviye Edici Besinler, Kullanımına İlişkin Hususlar
Bitkisel Ürünler, Fonksiyonel Besinler, Besin Takviyeleri, Vitaminler, Mineraller, Doğal Ürünlere İlişkin Yasal Düzenlemeler, Aromaterapi. |
Kaynaklar |
1. Baser, H., Farmakognozi ve Fitoterapi, Istanbul Tıp Kitabevi, 2021.
2. Deliorman, D. Hekimler ve Eczacılar İçin Akılcı Fitoterapi, Celsus Kitabevi, 2020. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
0 . Hafta |
|
|
1 . Hafta |
Tıbbi bitkisel ürünlerle ilgili genel tanımlar |
|
1 . Hafta |
General definitions of medicinal herbal products |
|
2 . Hafta |
Herbal drugs and methods of obtaining |
|
2 . Hafta |
Bitkisel droglar ve elde ediliş yöntemleri |
|
3 . Hafta |
Bitkisel ürün kullanımında dikkat edilecek hususlar |
|
3 . Hafta |
Considerations when using herbal products |
|
4 . Hafta |
Herbal Medicines Used in Turkey |
|
4 . Hafta |
Türkiyede Kullanılan Bitkisel İlaçlar |
|
5 . Hafta |
Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler |
|
5 . Hafta |
Traditional Herbal Medicinal Products |
|
6 . Hafta |
Food supplements |
|
6 . Hafta |
Gıda takviyeleri |
|
7 . Hafta |
Genel tekrar |
|
7 . Hafta |
An overview |
|
8 . Hafta |
Midterm |
|
8 . Hafta |
Ara Sınav |
|
9 . Hafta |
Vitamin, mineral destekleri |
|
9 . Hafta |
Vitamin, mineral supplements |
|
10 . Hafta |
Nutraceuticals |
|
10 . Hafta |
Nutrasötikler |
|
11 . Hafta |
Aromaterapi |
|
11 . Hafta |
Aromatherapy |
|
12 . Hafta |
Aromatherapy |
|
12 . Hafta |
Aromaterapi |
|
13 . Hafta |
Bitkisel preparatların kalitesi ve güvenilirliği |
|
13 . Hafta |
Quality and safety of herbal preparations |
|
14 . Hafta |
Legal regulations on natural products |
|
14 . Hafta |
Doğal ürünler hakkında yasal düzenlemeler |
|
15 . Hafta |
Genel tekrar |
|
15 . Hafta |
An overview |
|
16 . Hafta |
Dönem Sonu Sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
SMS-1181 |
1 |
40 |
SMS-1181 |
1 |
60 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
SMS-1181 |
2 |
5 |
10 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
3 |
10 |
30 |
|
16 |
2 |
32 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
20 |
20 |
|
16 |
1 |
16 |
|
0 |
0 |
0 |
Toplam İş Yükü |
108 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczane hizmetleri ve uygulamaları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur. |
|
|
|
|
X |
2 |
Alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme yeteneği kazanır. |
|
|
|
|
X |
3 |
Eczacı gözetiminde reçeteli ve reçetesiz ilaç, tıbbi bitkisel ürün, tıbbi malzeme, dermokozmetikler hakkında hastayı bilgilendirme becerisine sahip olur. |
|
|
|
|
X |
4 |
Ürünlerin miad ve stok kontrolleri, ilaç siparişi kontrolleri, ilaçların uygun şekilde saklanması ve kayıtların tutulması konusunda bilgi sahibi olur. |
X |
|
|
|
|
5 |
Eczacının gözetimi altında olası sorunları saptar ve eczane hizmetleri alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak çözümler üretir. |
|
|
|
X |
|
6 |
Bu alandan mezun olan öğrenci meslek uygulama alanlarında ortak çalışmalara katılabilir ve bir ekibin parçası olarak sorumluluk alabilir. |
|
|
|
|
X |
7 |
Öğrenci bu alanda edinmiş olduğu bilgiler ışığında ve eczacının denetimi altında temel düzeydeki çalışmaları yürütür. |
|
|
|
|
X |
8 |
Eczane hizmetleri kapsamında mevcut yeteneklerini geliştirir, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki inovatif gelişmeleri takip ederek yeni bilgiler elde eder ve sahip olduğu bilgileri günceller. |
|
|
|
|
X |
9 |
Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak eczane hizmetleri alanındaki kayıtları düzenli olarak tutar. |
X |
|
|
|
|
10 |
Mesleki yasal mevzuat ve sosyal adalet hakkında gerekli bilince sahip olur. |
|
X |
|
|
|
11 |
İş sağlığı ve güvenliği konularındaki farkındalığın yanı sıra, çalışma alanındaki etik ve kültürel değerler hususunda yeterli bilince sahip olur. |
X |
|
|
|
|
12 |
Atatürk ilkeleri ışığında, Türkçeyi doğru kullanan ve en az bir yabancı dil bilen bir birey olarak alanında hizmet sunar. |
X |
|
|
|
|
|