ECZANE HİZMETLERİ UYGULAMALARI-II |
ECH201 |
3 |
2 |
3 |
6,0 |
Önkoşul(lar)-var ise |
|
Dersin Dili |
|
Dersin Türü |
Ön Lisans |
Dersin sorumlusu(ları) |
Öğr.Gör. ONUR ALTINBAŞAK |
Dersin Amacı |
Eczane hizmetleri kapsamındaki uygulamaları kavramasını ve mesleki yeterliliklerini sağlamayı amaçlamaktadır. |
Dersin Verilme Şekli |
Örgün |
Sıra No |
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Değerlendirme Yöntemleri |
Program Yeterliliklerini Karşılama Düzeyi(1)(2)(3)(4)(5) |
1 |
Will be able to explain the use of blood pressure monitor, glucometer, inhaler. |
|
|
|
1 |
Tansiyon aleti, şeker ölçüm cihazı, inhaler kullanımlarını açıklayabilir. |
|
|
|
2 |
Farmasötik bakım tanımı yapabilir. |
|
|
|
2 |
Can define pharmaceutical care. |
|
|
|
3 |
Can define medical product. |
|
|
|
3 |
Eczane laboratuvarında temel hesaplama yöntemlerini uygulayabilir. |
|
|
|
4 |
Majistral ilaç hazırlama tekniklerini öğrenebilir. |
|
|
|
4 |
Can give examples of medical products and explain their use. |
|
|
|
5 |
Can define cosmetic product. |
|
|
|
5 |
Bitki çayları hazırlama metodlarını öğrenebilir. |
|
|
|
6 |
Kozmetik ürünlere örnek verip kullanımlarını açıklayabilir. |
|
|
|
6 |
Can give examples of cosmetic products and explain their use. |
|
|
|
7 |
|
|
|
|
7 |
Genel laboratuvar kuralları ve laboratuvar ekipmanları hakkında bilgi sahibi olur. |
|
|
|
8 |
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
Dersin İçeriği |
Genel Tanımlar ve Giriş, diyabet hastalarında farmasötik bakım, hipertansiyon hastalarında farmasötik bakım. Tartım ve ölçüm. Alkol hesabı yapımı ve çözelti hazırlama. Bitkilerin adlandırılmasının nasıl yapıldığı ve bitkisel drogların teşhisinin kavranması. Drog olarak kullanılan çeşitli nişasta tiplerini mikroskop altında tanımlanması. Sıvı ve yarı katı ilaç şekillerinin hazırlanması, bitki çayı hazırlama metodları. Farmasötik bakım kapsamında uygulamaların yapılması. |
Kaynaklar |
1. Lippincott Farmakoloji 2020 Whalen K. (Çeviri edt: Ulugöl A, Karadağ ÇH, Dökmeci D) / Nobel Tıp Kitabevi
2. Farmakoterapi El Kitabı 2019 Wells B, Schwinghammer T, DiPiro J, DiPiro C (Çeviri ed: Çelik T) / Güneş Tıp Kitabevi |
Haftalara Göre İşlenecek Konular |
Haftalar |
Konular |
Dokümanlar |
1 . Hafta |
Genel Tanımlar ve Giriş |
Teorik
|
1 . Hafta |
General Definitions and Introduction |
Theoretical
|
2 . Hafta |
Pharmaceutical care for diabetic patients |
Theoretical
|
2 . Hafta |
Diyabet hastalarında farmasötik bakım |
Teorik
|
3 . Hafta |
Hipertansiyon hastalarında farmasötik bakım |
Teorik
|
3 . Hafta |
Pharmaceutical care in hypertension patients |
Theoretical
|
4 . Hafta |
General laboratory rules, equipment used in the laboratory |
Theoretical, practical
|
4 . Hafta |
Genel laboratuvar kuralları, laboratuvarda kullanılan ekipmanlar |
Teorik, pratik
|
5 . Hafta |
Tartım ve Ölçüm |
Teorik, pratik
|
5 . Hafta |
Weighing and Measurement |
Theoretical, practical
|
6 . Hafta |
Alcohol calculations and solution preparation |
Theoretical, practical
|
6 . Hafta |
Alkol hesaplamaları ve çözelti hazırlama |
Teorik, pratik
|
7 . Hafta |
Genel tekrar |
Teorik
|
7 . Hafta |
An overview |
Theoretical
|
8 . Hafta |
Midterm |
|
8 . Hafta |
Ara Sınav |
|
9 . Hafta |
Bitkilerde Adlandırma ve Sınıflandırma |
Teorik, pratik
|
9 . Hafta |
Nomenclature and Classification in Plants |
Theoretical, practical
|
10 . Hafta |
Diagnosis and determination of herbal drugs |
Theoretical, practical
|
10 . Hafta |
Bitkisel drogların teşhis ve tayini |
teorik, pratik
|
11 . Hafta |
Bitki çayları hazırlama metodları |
Teorik, pratik
|
11 . Hafta |
Methods of preparing herbal teas |
Theoretical, practical
|
12 . Hafta |
Preparing liquid medicine forms |
Theoretical, practical
|
12 . Hafta |
Sıvı ve yarı-katı ilaç şekilleri hazırlama |
Teorik, pratik
|
13 . Hafta |
Sabit ve uçucu yağlar |
Teorik, pratik
|
13 . Hafta |
Preparation of semi-solid drug forms |
Theoretical, practical
|
14 . Hafta |
Pharmaceutical Care Lesson (Glucometer, insulin pen, inhaler, nebulizer, eye-ear prep.) |
Theoretical, practical
|
14 . Hafta |
Farmasötik Bakım Dersi (Şeker ölçüm cihazı, insülin kalemi, inhale cihazları, nebülizatör, göz-kulak prep.) |
Teorik, pratik
|
15 . Hafta |
Genel tekrar |
Teorik
|
15 . Hafta |
An overview |
Theoretical
|
16 . Hafta |
Dönem Sonu Sınavı |
|
|
Değerlendirme Sistemi |
Yarıyıl içi çalışmaları |
Sayısı |
Katkı Payı (%) |
SMS-1181 |
1 |
35 |
SMS-1181 |
1 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
50 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
1 |
15 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
|
0 |
0 |
Toplam |
100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
0 |
0 |
Toplam |
100 |
|
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu |
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi |
Toplam İş Yükü |
SMS-1181 |
1 |
1 |
1 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
SMS-1181 |
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
1 |
1 |
|
0 |
0 |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
|
2 |
1 |
2 |
|
0 |
0 |
0 |
|
1 |
14 |
14 |
|
0 |
0 |
0 |
|
16 |
1 |
16 |
|
1 |
10 |
10 |
|
14 |
2 |
28 |
|
1 |
20 |
20 |
|
2 |
16 |
32 |
|
14 |
3 |
42 |
|
14 |
1 |
14 |
Toplam İş Yükü |
180 |
|
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi |
Sıra No |
Program Yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi* |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Eczane hizmetleri ve uygulamaları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur. |
|
|
|
|
X |
2 |
Alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme yeteneği kazanır. |
|
|
|
|
X |
3 |
Eczacı gözetiminde reçeteli ve reçetesiz ilaç, tıbbi bitkisel ürün, tıbbi malzeme, dermokozmetikler hakkında hastayı bilgilendirme becerisine sahip olur. |
|
|
|
|
X |
4 |
Ürünlerin miad ve stok kontrolleri, ilaç siparişi kontrolleri, ilaçların uygun şekilde saklanması ve kayıtların tutulması konusunda bilgi sahibi olur. |
X |
|
|
|
|
5 |
Eczacının gözetimi altında olası sorunları saptar ve eczane hizmetleri alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak çözümler üretir. |
|
|
|
|
X |
6 |
Bu alandan mezun olan öğrenci meslek uygulama alanlarında ortak çalışmalara katılabilir ve bir ekibin parçası olarak sorumluluk alabilir. |
|
|
|
X |
|
7 |
Öğrenci bu alanda edinmiş olduğu bilgiler ışığında ve eczacının denetimi altında temel düzeydeki çalışmaları yürütür. |
|
|
X |
|
|
8 |
Eczane hizmetleri kapsamında mevcut yeteneklerini geliştirir, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki inovatif gelişmeleri takip ederek yeni bilgiler elde eder ve sahip olduğu bilgileri günceller. |
|
|
X |
|
|
9 |
Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak eczane hizmetleri alanındaki kayıtları düzenli olarak tutar. |
X |
|
|
|
|
10 |
Mesleki yasal mevzuat ve sosyal adalet hakkında gerekli bilince sahip olur. |
X |
|
|
|
|
11 |
İş sağlığı ve güvenliği konularındaki farkındalığın yanı sıra, çalışma alanındaki etik ve kültürel değerler hususunda yeterli bilince sahip olur. |
X |
|
|
|
|
12 |
Atatürk ilkeleri ışığında, Türkçeyi doğru kullanan ve en az bir yabancı dil bilen bir birey olarak alanında hizmet sunar. |
X |
|
|
|
|
|